16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Čtvrtina Moldavanů utíká do zahraničí

13. 6. 2005

|
Tisk
|

JAK ZABRÁNIT MIGRACI?

Vydání: 2005/25 Utrpení - cesta k Bohu?, 13.6.2005, Autor: Kateřina Beščecová

Hlavními důvody emigrace jsou především chudoba a nezaměstnanost
„Když přijedete do Kišiněva, hlavního města Moldávie, máte dojem, že ta země je naprosto v pořádku. V centru je dobře vybudovaná infrastruktura, řada velmi drahých obchodů... Ale když vyjedete mimo město, najednou vidíte tu chudobu dost natvrdo. A totéž platí pro Ukrajinu,“ říká Martin Váně, který se před nedávnem vrátil z Ukrajiny a Moldávie, kde působil v rámci projektů České katolické charity.

V Moldávii rozvíjí Charita své projekty již čtvrtým rokem, na Ukrajině o rok déle. Situace v těchto zemích, které byly součástí Sovětského svazu, je však stále kritická - obzvlášť v Moldávii. Zde  začal na počátku 90. let boj o celistvost území. Byla vyhlášena tzv. republika Podněstří, což vyvolalo válečný konflikt. „V současné době je oblast Podněstří velmi izolovaná. Má svého prezidenta, měnu, parlament, vládu, ale nebyla uznána mezinárodním společenstvím, z čehož plyne řada problémů,“ říká Martin Váně. „Zatímco dříve byla tato převážně zemědělská oblast známá jako ,zahrada Sovětského svazu‘, odkud se vyváželo ovoce a zelenina do celého SSSR, nyní region velmi strádá,“ dodává. Z přibližně čtyř a půl milionů obyvatel Moldávie zhruba milion jezdí za prací do zahraničí, mnoho z nich také do Česka. Jen málokdo má zařízený legální pobyt, natož pracovní povolení. Vydělané peníze posílají domů svým blízkým. Jedině tak má řada rodin v zemi, kde je nedostatek pracovních míst a chudoba, šanci na přežití. Podle statistik má téměř 80 % obyvatel příjem pod hranicí životního minima, které odpovídá asi našim 1500 Kč.

Vlivem velké migrace a snížené porodnosti klesá v Moldávii počet obyvatel. Řada z nich zůstává v Itálii, Španělsku a Portugalsku nebo Turecku a také v sousedním Rusku. „Projekt prevence nelegální migrace spočívá především v tom, že lidem nabídneme konkrétní pracovní podmínky. Zaměřujeme se jednak na práci v zemědělství, ale i na podporu mladých lidí v rámci jejich drobného podnikání (například v kadeřnictví, truhlářské dílně, pekárně...), pořádáme školení a poskytneme jim část financí,“ vysvětluje Martin Váně a dodává, že projekt je zčásti financován Sdružením Česká katolická charita a především pak z prostředků ministerstva vnitra. „V současné době tento tříletý projekt končí, ale mělo by být vyhlášeno nové výběrové řízení a my bychom rádi v podobných aktivitách pokračovali.“

Výhodou podle Martina Váně je to, že česká Charita spolupracuje s moldavskou Charitou, která má své pobočky i v Podněstří. „Díky tomu můžeme uskutečňovat pomoc i v oblasti, která ji nejvíc potřebuje. Určitě se nám nepodaří vyřešit situaci Moldávie, ale pokoušíme se stabilizovat ji tím, že pomáháme konkrétním komunitám.“ K tomu patří například pomoc sirotkům a dětem z mnohočetných rodin v rámci organizování jejich volnočasových aktivit ve městě Bender v Podněstří. Výrobky těchto dětí si budou moci zakoupit i obyvatelé Česka na výstavě fotografií z Ukrajiny a Moldávie, která bude od 20. 6. putovat po českých městech. Jejich výtěžek pak pomůže právě těmto dětem. Objednat si je lze také přímo z Moldávie prostřednictvím humanitárního oddělení České katolické Charity ve Vladislavově ulici v Praze.

Více o pomoci na Ukrajinu či Moldávii najdete na www.charita.cz, konkrétní pomoc daným projektům je možné poskytnout skrze finanční příspěvky na sbírkové konto Ukrajina: 369369369369/0800 u České spořitelny, Praha 1, VS 104 či na sbírkové konto Moldávie: 369369369369/0800 u České spořitelny, Praha 1, VS 125.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou