26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Církev se přesouvá na jih

1. 12. 2009

|
Tisk
|

Vydání: 2009/49 Tomáš Špidlík, 1.12.2009, Autor: Martin T. Zikmund

Epocha převahy evropského křesťanství končí. Alespoň kvantitativně. Již 63 procent všech katolíků ve světě z celkového počtu 1,15 miliardy žije na jižní polokouli. Evropa se potýká s úbytkem katolíků, její někdejší postavení jakožto pevnosti katolicismu po ní už převzala Latinská Amerika. S přitažlivostí i limity církve v této oblasti, konkrétně v Mexiku, mají zkušenosti i čeští jezuité.

„Církev v Mexiku jsem zažil hlavně mezi prostými lidmi a domorodci, kteří obývají méně rozvinuté a nepřístupnější části země. Těžké životní podmínky tu jsou spíše živnou půdou víry,“ sdělil KT provinciál českých jezuitů P. František Hylmar SJ. Křesťanská víra zde podle něj přispívá ke zlidšťování vztahů ve společnosti, neboť vytváří společenství i solidaritu uvnitř něj – a tím mírní obrovské sociální rozdíly. V tom je rozdíl proti Evropě, kde sociální problematiku řeší v prvé řadě stát. Takto si církev v Latinské Americe získává respekt. Ale nejen tím. „V prostších srdcích lidí nezasažených tolik sofistikou moderní technokratické společnosti nacházejí jednoduché, ale přitom hluboké příběhy evangelia větší odezvu než u nás, účast na náboženských obřadech je zde samozřejmostí,“ zdůraznil P. Hylmar. Církev v Mexiku a v jiných zemích „jihu“ je masová a živá, ale na druhé straně ji prý není třeba idealizovat, neboť zůstává do značné míry materiálně i duchovně závislá na křesťanském „severu“.

KŘESŤANŮ VÍC NEŽ MUSLIMŮ

Že se geografie křesťanstva mění, potvrdil nedávno i Agostino Giovagnoli, profesor novodobých dějin z katolické univerzity v Milánu. Ten zdůraznil, že se nenaplňuje předpověď Samuela Huntingtona z poloviny 90. let, že brzy budou křesťané přečísleni rozmáhajícím se islámem. Podle jeho prognózy bude naopak v roce 2050 vyznavačů Kristových s jejich 34% podílem na světové populaci výrazně více než muslimů. Ale tento růst se netýká Evropy, která je postižena opačným trendem, nýbrž jižní polokoule. Z téhož důvodu označil už dříve Ludwig Ring-Eifel ve své knize „Světová moc Vatikán“ Latinskou Ameriku za novou katolickou pevnost. Důvod se neskrývá jen ve statistice, ale také v míře vlivu, jemuž se tamní církev ve společnosti těší. Přesto i čísla sama mají výpověďní hodnotu – stačí srovnání s Evropou. Zatímco před 25 lety činil podíl evropských katolíků na celkovém počtu členů katolické církve ve světě 35 %, nyní je to už jen 25 %. Přitom počty katolíků na americkém kontinentu, zejména v jeho latinskoamerické části, zůstávají stejně vysoké (cca 50% podíl). O deset procent, která ztratila Evropa, se podělily Afrika (14 %) a Asie (10 %), kde katolíků přibývá.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou