26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Církev na Kubě v nové roli prostředníka?

23. 6. 2010

|
Tisk
|

Vydání: 2010/26 Gustav Mahler, 23.6.2010, Autor: Martin T. Zikmund

Na Kubě se blýská na lepší časy ve vztazích mezi katolickou církví a tamním komunistickým režimem. Alespoň to vyplývá z nedávných rozhovorů, které vedl kardinál Jaime Ortega, havanský arcibiskup, s prezidetem Raúlem Castrem o celkové situaci na tomto „ostrově svobody“. Setkání přineslo plody i na lidskoprávní rovině: Minulý týden bylo zveřejněno, že šest politických vězňů bude přemístěno do věznic poblíž jejich bydliště, aby je rodiny mohly snáze navštěvovat. A jeden vězeň bude kvůli nemoci dokonce propuštěn.

„Jsme velmi vděčni za intervenci katolické církve jakožto prostředníka,“ nechala se slyšet Laura Pollánová, mluvčí „Damas de Blanco“ (Dam v bílém), což je sdružení žen z rodin kubánských politických vězňů. „Vláda v uplynulých 51 letech nikdy nevedla s církví tento druh rozhovorů a nyní jí naslouchá. Myslím, že se nám tím neotevírá jen malý otvor, ale okno, a možná i dveře,“ dodala Pollánová. „Dámy v bílém“ již řadu let každou neděli pochodují v tiché demonstraci částí hlavního města, aby upozornily na nespravedlivé a nelidské zacházení se svými manžely. Jejich dosavadní protesty vyzněly do prázdna, i když režim proti nim obvykle nezasahoval. Až nyní se začíná jejich hlasům naslouchat, když se jejich kauzy chopila katolická církev.

JAKO KARDINÁL TOMÁŠEK?

„Jsou to zatím jen kosmetické změny. Zajímavé ale určitě je, že režim si vybral církev, aby některé domácí problémy začal s její pomocí řešit. Dává tím najevo, že všechno sám už nezvládá,“ vyjádřil se pro KT Petr Morée z pražského Institutu Pontes, jenž dovozem literatury a filmů podporuje kubánské nezávislé skupiny z okruhu církví. Podle něj režim novým vztahem k církvi usiluje o to, aby se v očích veřejnosti legitimizoval. Církev je prý totiž jediná instituce na Kubě, která se těší alespoň nějaké důvěryhodnosti. „Za pozornost také stojí, že kardinál Ortega, který se dosud choval až úzkostlivě opatrně a nevyslovoval se ani ke křiklavým problémům v zemi, se teď této intervence odvážil,“ tvrdí Morée. Má to prý co činit už s dříve plánovanou návštěvou arcibiskupa Dominiquea Mambertiho, vatikánského sekretáře pro vztahy se státy na Kubě. „Tato osobní podpora z Říma zřejmě dodala havanskému pastýři odvahu, podobně jako se jí dostalo kardinálu Tomáškovi, když byl Karol Wojtyla zvolen papežem,“ dodal Morée. V kubánských věznicích je drženo na 200 politických vězňů. Šest z nich, kteří budou převezeni do věznic blíže svým domovům, se rekrutuje ze skupiny 75 trestanců odsouzených v roce 2003 v rámci zátahu na disidenty, který vešel do dějin jako „Černé kubánské jaro“. Všichni tito lidé jsou oficiálně trestáni za pokus o kontrarevoluci, neboť podle Fidela Castra „každá kritika je opozicí a každá opozice kontrarevolucí“.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou