26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Blahořečení Jana Pavla II. se patrně blíží

1. 12. 2009

|
Tisk
|

Vydání: 2009/49 Tomáš Špidlík, 1.12.2009

Posledním důležitým krokem v procesu blahořečení je hlasování Kongregace pro kauzy svatých, která musí potvrdit „hrdinské ctnosti“ dotyčného. V případě Jana Pavla II. se toto hlasování uskutečnilo v polovině listopadu – a přestože jeho výsledek je tajný, předpokládá se, že proběhlo úspěšně, a blahořečení „papeže cestovatele“ je tak zřejmě na dosah.

Tím, kdo je teď „na tahu“, je arcibiskup Angelo Amato, prefekt Kongregace pro kauzy svatých. Pokud hlasování dopadlo úspěšně (a vše naznačuje, že ano), měl by prefekt co nejdřív zažádat o audienci u papeže Benedikta XVI. a představit mu finální podobu podkladů potřebných k samotnému blahořečení. Poté už stačí, aby pod zmíněný materiál připojil papež svůj dopis a uznal za zázračné některé z uzdravení, které se událo po přímluvné modlitbě k Janu Pavlu II. Spekuluje se proto už o termínech, kdy by mohlo k samotné beatifikaci dojít. Vše naznačuje, že by to mělo být v příštím roce. Prvním termínem, o němž se hovoří, je 2. duben 2010, kdy si církev připomene páté výročí smrti Jana Pavla II. Dalším termínem jsou jeho nedožité devadesáté narozeniny (18. květen), případně 32. výročí zvolení Karola Wojtyly papežem (16. říjen).

Nadpřirozené kvality

O tom, že beatifikační proces Jana Pavla II. bude nezvykle rychlý, svědčí podle mnoha komentátorů slova současného papeže, která vyřkl při třetím výročí úmrtí svého předchůdce: „Kromě mnoha lidských a nadpřirozených kvalit měl Jan Pavel II. i mimořádné duchovní a mystické cítění. Stačilo ho pozorovat při modlitbě – doslova se vnořil do Boha, zdálo se, že všechno ostatní je mu v těch chvílích cizí.“ Proces blahořečení ovšem musel přesto začít standardně na diecézní úrovni. Postulátor Slawomir Oder, který jej měl v krakowské diecézi na starosti, se těšil nebývalému zájmu médií a téměř v každém rozhovoru s ním padala otázka, kdy bude Jan Pavel II. blahořečen. Podle něj nešlo o uměle vyvolanou mediální senzaci, polská veřejnost se o osobu „svého papeže“ stále živě zajímá. Podle průzkumu deníku Rzeczpospolita považuje 83 procent Poláků za velmi potřebné si každý rok připomínat výročí jeho úmrtí a téměř polovina společnosti se domnívá, že 2. duben by měl být v Polsku státním svátkem. Během diecézní fáze blahořečení vznikl materiál, který dnes čítá zhruba dva a půl tisíce stran. Z Krakowa putoval do Vatikánu, kde ho podrobila zkoumání Kongregace pro kauzy svatých – a výsledkem bylo pak zmíněné hlasování. Pius XII. v šuplíku Nedávná historie ovšem ukazuje, že papež Benedikt XVI. nepotvrzuje návrhy na blahořečení svých předchůdců automaticky. Kongregace pro kauzy svatých už v květnu 2007 odsouhlasila bea- tifikaci Pia XII., ale papež k tomu dosud nepřipojil svůj podpis. Podle italského deníku Il Giornale čeká Benedikt XVI. s blahořečením na potvrzení „správnosti“ postupu Pia XII. během druhé světové války. Obava z podobného protahování je ale v případě Jana Pavla II. zřejmě zbytečná. Napovídá tomu i velmi otevřený vztah, který byl mezi polským papežem a tehdejším kardinálem Ratzingrem. Překážkou by neměl být ani zázrak, který se stal na přímluvu k Janu Pavlu II. Uznáno bude pravděpododně uzdravení francouzské řeholnice Marie Simon-Pierre, jíž v roce 2002 diagnostikovali těžkou formu Parkinsonovy nemoci. V den smrti Jana Pavla II. se stav řeholnice výrazně zhoršil, ale když se za ni její spolusestry začaly přimlouvat u zesnulého papeže, choroba byla během dvou měsíců pryč. Současné dění okolo Jana Pavla II. pak zřejmě nejvýstižněji shrnul redaktor italského deníku La Stampa Marco Tosati: „Rychlost procesu blahořečení není až tak podstatná, protože pro věřící z celého světa je Jan Pavel II. svatým už teď.“

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou