26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Biskupská synoda projevila soustrast s oběťmi zemětřesení

19. 10. 2005

|
Tisk
|

Vydání: 2005/43 Umíte se zasmát sami sobě?, 19.10.2005, Autor: Kateřina Beščecová

Účastníci biskupské synody probíhající ve Vatikánu společně s papežem Benediktem XVI. projevili solidaritu s oběťmi postiženými zemětřesením, které v sobotu 8. října zasáhlo severní Pákistán, Indii a Afghánistán. Zároveň vyzvali svět k poskytnutí humanitární pomoci. Jen na základní pomoc je podle odhadů potřeba 270 milionů dolarů. Podle údajů OSN přišlo o život několik desítek tisíc lidí, celý milion lidí se ocitl v akutní nouzi a další dva se budou muset přestěhovat do nových domovů. Mnozí lidé odcházejí z míst, kde měli svůj domov, a odnášejí s sebou mrtvá těla svých příbuzných. Situaci navíc ztěžuje začínající zima, protože bez střechy nad hlavou je v tomto období šance na přežití minimální.

Nabídky pomoci Pákistánu, Indii a Afghánistánu přicházejí z celého světa - včetně zemí, jako jsou Čína, Japonsko a Turecko, které mají své vlastní zkušenosti s odstraňováním následků zemětřesení. Česká vláda na pomoc regionům postiženým zemětřesením poskytne 25 milionů korun. Do postižených oblastí se chystá také průzkumný tým mezinárodní organizace Caritas Internationalis, jejímž členem je rovněž Česká katolická charita. Ta zatím zaslala na okamžitou pomoc na konto partnerské organizace Caritas Pakistan deset tisíc amerických dolarů z krizového fondu vytvořeného z peněz Tříkrálové sbírky od českých dárců.

Přispět lze na číslo konta:
369-369369369/0800
(variabilní symbol 132 - Pákistán).
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou