26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Biskup Duka navštívil Afghánistán

5. 8. 2008

|
Tisk
|

Vydání: 2008/32 Maria v životě a modlitbě křesťana, 5.8.2008

Na návštěvu Kábulu ve dnech 27. a 28. července se vydal na pozvání velitele 4. kontingentu polní nemocnice a chemické jednotky plukovníka Mojmíra Mrvy královéhradecký biskup Mons. Dominik Duka. Cesty se účastnil také Pavel Šimek, předseda církve adventistů sedmého dne, a hlavní kaplan AČR podplukovník Jan Kozler.

Oba církevní představitelé se seznámili s činností polní nemocnice a osobně si za doprovodu zdravotnického personálu prohlédli specializovaná pracoviště, včetně počítačového tomografu, jednotky intenzivní péče či zubní ordinace. V neděli vpodvečer biskup Duka společně s Pavlem Šimkem sloužili ekumenickou bohoslužbu v místní vojenské kapli.
„Jsem moc rád, že jsem mohl vidět, v jak náročných podmínkách pracujete. Odešli jste daleko od svých blízkých, abyste pomohli tam, kde je vás potřeba. Odvedli jste tady obdivuhodný kus práce,“ prohlásil na závěr návštěvy Pavel Šimek, který zde zastupoval Ekumenickou radu církví.
V české armádě slouží vojenští kaplani už 12 let a jejich pozice mezi vojáky posiluje. V současnosti pracuje v armádě 19 kaplanů, z toho dvanáct je katolíků, tři jsou husité, tři evangelíci a jeden adventista. Vojenští kaplani se po příchodu do armády účastní společně s vojáky všech jejich cvičení. Jen nesmí bojovat – to jim zakazují ženevské konvence.
(čtk, christnet, mtz)


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou