26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Benedikt XVI. putoval do Lurd

16. 9. 2008

|
Tisk
|

Vydání: 2008/38 Naše víra v začarovaném kruhu, 16.9.2008, Autor: Martin T. Zikmund

Na pláni, která leží za řekou Gávou naproti Massabiellské jeskyni v Lurdech, vyvrcholily o uplynulém víkendu oslavy 150. výročí zjevení Panny Marie. Svatý otec zde v neděli 14. září celebroval slavnostní mši svatou. Zpěvem, máváním vlaječek a bouřlivým potleskem ho zde pozdravilo více než sto tisíc poutníků nejen z Francie, ale ze všech koutů světa.

Papeže, který do Lurd přiletěl z první části své návštěvy v Paříži (viz str. 3), však přivítaly početné zástupy už v předvečer této slavnosti. A to i přesto, že pršelo a nad hlavami poutníků se proháněla temná mračna.
Benedikt XVI. se vydal na první tři zastavení Jubilejní cesty, která byla pro poutníky připravena právě při příležitosti 150. výročí zjevení Panny Marie. Cesta propojuje čtyři místa úzce svázaná se životem Bernadety Soubirousové, jíž se Maria zjevila: křtitelnici, kde byla dívka pokřtěna, místo, kde žila se svou rodinou, kapli, v níž přijala první svaté přijímání, a jeskyni zjevení. Když Benedikt XVI. procházel kolem pramene, podala mu dívka oblečená jako sv. Bernadeta pohár s vodou. „Lurdy jsou jedním z míst, které Bůh vyvolil, aby z něj vyzařovaly paprsky zvláštní krásy,“ prohlásil vzápětí při světelném procesí Svatý otec. Žena sluncem oděná (Zj 12,1) se ve zdejší jeskyni podle papežových slov zjevila svaté Bernadetě a naplnila ji Kristovým světlem. Od těch dob hoří před jeskyní – ve dne i v noci, v létě i v zimě – svíce. „Světlo, které vydávají, naznačuje, že na tomto místě jsou si nebe a země mimořádně blízko,“ uvedl Svatý otec.

ČTRNÁCT LET MARIE I BERNADETY
„Ať žije papež,“ skandovaly následující den neúnavně skupiny mladých Španělů. „Máme ho rádi!“ vysvětlovala nám své nadšení Lucia z Toleda. „Máme radost, že si vybral Madrid za příští dějiště světových dnů mládeže,“ doplnila. Španělů dorazilo na místo lurdských zjevení během papežovy návštěvy více než dvacet šest tisíc.
Papež v kázání vyzval věřící, aby se nebáli prožívat svou víru naplno a veřejně a byli v ní opravdoví, protože „víra nám říká, že moc lásky na tomto světě je silnější než smrt, silnější než naše slabosti a hříchy, než zlo, které nás ohrožuje“. Benedikt XVI. také prosil Pannu Marii o pomoc pro křesťany, kteří v různých částech světa trpí ponižováním, diskriminací a mučením. Lurdy označil za pevnost života a naděje. „Jsem moc ráda, že Svatý otec do Lurd přijel. Tohle místo totiž připomíná Nazaret,“ pochvalovala si Chorvatka Ljiljana. „Panně Marii se zjevil archanděl Gabriel ve čtrnácti letech a sv. Bernadetě se pak Maria zjevila také, když dívce bylo čtrnáct. Obě mají společnou chudobu, čistotu srdce i pokoru,“ svěřila se poutnice.
O zdárný průběh oslav se staralo 3 200 příslušníků policie, 400 hasičů a na 150 dobrovolníků Červeného kříže. Bylo třeba zvládnout i dopravní nápor – jen v samotných Lurdech parkovalo na pět set autobusů a na mnoho míst v okolí se vměstnalo na třináct tisíc aut.



Očima poutníků
Ještě stále trvá tlačenice, ale oči poutníků po skončení hlavní bohoslužby s papežem jen září. Vyptali jsme se jich na dojmy a postřehy z pouti i papežské návštěvy jubilujícího poutního místa.

Jaroslav Lizner, Česká republika
Velmi mě zaujalo, jak dobře si papež rozumí s poněkud temperamentními Španěly. Tihle poutníci mezi ostatními vysloveně vynikali a on na ně reagoval. Líbilo se mi, že když vyhlásil tady v Lurdech tzv. Jubilejní cestu pro poutníky, což jsou čtyři místa spojená se životem sv. Bernadety, tak první věc, kterou udělal, bylo to, že ji příkladně absolvoval.

Sofie Barleyová,Francie
Moc jsem chtěla vidět papeže na vlastní oči. Přes média je takový vzdálený, ačkoliv to, co říká, vždycky promlouvá zblízka. Jsem ráda, že jsem mu mohla být tady v Lurdech blíž než u televize. Trochu mě mrzí, když jej někteří Francouzi srovnávají s Janem Pavlem II. a říkají, že je tolik jiný. Já si myslím, že je to naprosto v pořádku, protože každý papež má být jedinečný.

P. Paul Hugh, Belgie
Papež tu je jako vzor pokorného poutníka. Velmi mile se mě dotklo, že Svatý otec přijel do Lurd děkovat za to, co se tu děje už 150 let. Boží milost tu prýští jako z fontány: tolik uzdravení, obrácení a povolání. Kolik ovoce už toto místo vydalo.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou