26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Benedikt XVI. navštívil Kypr

11. 6. 2010

|
Tisk
|

Vydání: 2010/24 Zničené kostely, 11.6.2010, Autor: Martin T. Zikmund

Do země s naprostou většinou pravoslavného obyvatelstva, kde římští katolíci tvoří jen velmi malou skupinku věřících, se v posledních třech dnech minulého týdne vypravil papež Benedikt XVI. Byla to historicky první cesta římského biskupa na tento ostrov, který je považován za součást Svaté země i za výspu Blízkého východu. Také proto Svatý otec zavítal právě sem.

„Mějte odvahu zůstat ve svých domovských zemích, a zachovejte tak v této oblasti křesťanské svědectví.“ – S touto výzvou se papež na Kypru obrátil na křesťany v celé oblasti Blízkého východu, kteří kvůli útlaku ze strany muslimů opouštějí tento region. Z toho důvodu papež podtrhl nutnost dialogu s islámem a na Kypr s sebou přivezl i tzv. Instrumentum laboris, přípravný text pro říjnovou synodu věnovanou tomuto tématu. Při nedělní mši jej slavnostně předal všem biskupům z této části světa, z nichž nechyběl ani jediný – s výjimkou tureckého biskupa Luigiho Padovese, který byl tři dny předtím zavražděn. Na hlavní nedělní mši ve sportovní hale v Nikósii byla spolu se šesti tisíci katolíky přítomna i hlava pravoslavných křesťanů na Kypru Chrysostomos II., který již předtím pozval Benedikta XVI. do své rezidenci ke krátkému rozhovoru. Právě arcibiskup Chrysostomos několik dní před papežovým příletem pokáral několik svých kolegů, pravoslavných biskupů, kteří tvrdili, že návštěva papeže na Kypru je „pro mnohé zbožné křesťany problém svědomí“, protože prý „papež je heretik“.

ZNIČENÉ KOSTELY

 Svatý otec se na Kypru nemohl vyhnout ani bolestné skutečnosti rozdělení ostrova na řeckou a tureckou část. „Znám vaše přání a vaše trápení a prosím vás, abyste přinesli mé požehnání, mou blízkost a lásku všem ve vašem okolí,“ pozdravil Svatý otec maronitské křesťany ze čtyř vesnic patřících do severní části ostrova, která je od roku 1974 okupovaná tureckou armádou. V této části Kypru od té doby začal dominovat islám a podmínky pro křesťany se staly čím dál obtížnější. Na 170 tisíc tamních křesťanů se kvůli této okupaci stalo uprchlíky ve vlastní zemi. Turci přitom zabrali či zničili na 500 kostelů, klášterů a kaplí různých církví. Papež se této otázky dotkl i při závěrečném proslovu na letišti: „Protože jsem trávil minulé noci na apoštolské nunciatuře, která shodou okolností leží v neutrální zóně Spojených národů, osobně jsem viděl alespoň něco ze smutného rozdělení ostrova a také pochopil ztrátu významné části kulturního dědictví,“ zdůraznil. V řecké části Kypru, která tvoří větší část země, se hlásí k pravoslaví téměř 95 % obyvatel. Katolíků je zde jen 25 tisíc a jsou rozděleni do tří ritů: latinského, maronitského a arménského.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou