16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Američtí křesťané jednali s Ahmadínežádem

12. 3. 2007

|
Tisk
|

Vydání: 2007/11 Církev svatá a hříšná, 12.3.2007, Autor: Kateřina Šťastná

S překvapivou vlídností přijal íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád americké křesťany. O setkání v Teheránu informovala agentura Kathpress. „Írán nehodlá atomové zbraně ani vyvíjet, ani používat,“ ujistil třináctičlennou delegaci Ahmadínežád.

Přitom dokončení kontroverzního jaderného programu v Íránu je podle agentur plánováno již na tento březen. „Írán získal technologii k výrobě jaderného paliva a je v pohybu jako vlak, který nemá brzdy a žádný zpětný chod,“ citovala prezidenta studentská agentura ISNA pouhých pár dní před zmíněným setkáním s delegací amerických křesťanů.

První křesťané v Teheránu
Delegace do Teheránu přijela na konci února a stala se tak vůbec první skupinou křesťanů z USA, která se (od islámského převzetí moci v roce 1979) setkala s íránským prezidentem.
„Íránský národ necítí nenávist k Američanům,“ nechal se slyšet Ahmadínežád s tím, že je ochoten začít rozhovory s Washingtonem.
Na setkání přišla řeč také o roli náboženství v mezinárodních konfliktech nebo o izraelsko--palestinském konfliktu. Ten by podle íránského prezidenta měl být vyřešen politickými, nikoliv vojenskými prostředky.

PŘEKONAT PŘEDSUDKY
Po svém návratu neskrývala delegace během tiskové konference ve Washingtonu své pozitivní dojmy z návštěvy. Její členové se nechali slyšet, že nabyli dojmu, že je možný dialog mezi Teheránem a Washingtonem. V nejbližší době proto hodlají pozvat na návštěvu do Spojených států delegaci muslimských duchovních. „V první řadě je třeba překonat nepřátelské předsudky. To by mohlo zmírnit napětí mezi Washingtonem a Teheránem,“ uvedl David Robinson, ředitel americké sekce katolického mírového hnutí Pax Christi.
Před svým odjezdem členové delegace ohlašovali, že hodlají s Ahmadínežádem hovořit i o jeho výrocích popírajících holokaust Židů za II. světové války. „Holokaust je historická skutečnost a jedna z největších tragédií lidských dějin. To Ahmadínežádovi jasně řekneme,“ prohlásil Mary Ellen McNish. Jak rozhovor s íránským prezidentem na toto téma probíhal, se však delegáti zatím nezmínili.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou