26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Američtí biskupové po volbě: Slyšíme vás

15. 11. 2016

|
Tisk
|

Amerika zvolila svého prezidenta. Rozpolcenou zemi se pokouší uklidnit také tamní biskupové.

Vydání: 2016/47 Američtí biskupové po volbě: Slyšíme vás, 15.11.2016, Autor: Aleš Palán


Druhý den po překvapivém zvolení Donalda Trumpa prezidentem vydala biskupská konference USA prohlášení. „Nyní je potřeba přikročit k zodpovědnému vládnutí pro společné dobro všech občanů. Ať jedni druhé nevidíme ve světle rozdělení na demokraty, republikány nebo příznivce jiných stran, ale ať ve svých bližních vidíme Kristovu tvář – zejména u trpících nebo u těch, s nimiž třeba nesouhlasíme,“ prohlásil arcibiskup Joseph E. Kurtz, předseda biskupské konference USA.
Volbám nejmocnějšího muže planety se věnujeme v dnešním tématu KT. „Většina katolíků byla rozpolcená nutností vybrat si mezi sociální spravedlností a péčí o potřebné na jedné straně a mezi ochranou nenarozeného života na straně druhé,“ hodnotí v rozhovoru pro KT výsledky voleb biskup Petr Esterka, který žije v USA přes půl století. Situaci v americké společnosti komentují i teolog Tomáš Halík, biskup Jan Vokál či politolog Roman Joch. Ten uvádí, že 52 % katolíků hlasovalo pro Trumpa a 45 % pro Clintonovou.
Pro italský list La Repubblica se v pondělí k tématu vyjádřil i papež František. Na dotaz, co říká zvolení Donalda Trumpa, prohlásil, že nehodlá posuzovat druhé lidi, snaží se spíš vnímat potřeby trpících a postup politiků vůči nim. „Musíme zbourat zdi, které nás rozdělují,“ řekl papež. To podle něj umožní zmenšit rozdíly mezi lidmi a šířit svobodu i lidská práva.
Američtí biskupové ve svém stanovisku připomněli také papežova slova z loňského proslovu před Kongresem USA: „Veškerá politická činnost musí sloužit prospěchu každého člověka a opírat se o respekt k jeho důstojnosti.“ Miliony Američanů, kteří obtížně hledají ekonomické příležitosti, hlasovaly v prezidentské volbě podle biskupů tak, aby byly slyšet. „Naše odpověď by měla být prostá: Slyšíme vás,“ stojí v prohlášení biskupské konference USA.
„Těšíme se na spolupráci s prezidentem Trumpem na ochraně lidského života od jeho nejzranitelnějšího počátku po přirozený konec. Budeme podporovat politiku, která nabídne příležitost všem lidem všech vyznání a v každém společenském postavení. Jsme pevně přesvědčeni, že můžeme lidsky přijímat své bratry a sestry migranty a uprchlíky, aniž bychom obětovali svou bezpečnost,“ píše předseda amerických biskupů a uzavírá: „Modleme se za vůdčí osobnosti veřejného života, aby důstojně a odvážně dostály svěřeným úkolům.“

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou