16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

100. narozeniny Jana Pavla II.

12. 5. 2020

|
Tisk
|

O nadcházejícím víkendu si nejen Polsko připomene sto let od narození velkého krajana – svatého papeže Jana Pavla II.

Vydání: 2020/20 Bohoslužby se vrací k normálu, 12.5.2020


Ten se narodil jako Karol Wojtyła 18. května 1920 ve Wadowicích poblíž Krakova. Vzhledem k epidemiologickým opatřením se sice bude muset část programu přesunout do médií, i tak je ale bohatý. V sobotu 16. května se přes internet spojí k modlitbě růžence Krakované s věřícími ze zahraničí a budou prosit o ukončení pandemie. V neděli 17. května bude liturgii v bazilice ve Wadowicích (kde byl světec pokřtěn) předsedat krakovský arcibiskup Marek Jędraszewski a poté se v rodném domě Jana Pavla II. rozezní památeční koncert. Na webu domjp2.pl/wirtualny-spacer/ nabízí správa papežova rodného domu k jubileu jeho virtuální prohlídku.
Mši i koncert bude přenášet polská veřejnoprávní televize. Večer pak ve vysílání promluví kardinál Stanisław Dziwisz, emeritní krakovský arcibiskup a někdejší dlouholetý osobní sekretář sv. Jana Pavla II. Přímo v den světcových stých narozenin 18. května v podvečer bude televize vysílat z krakovského Sanktuaria sv. Jana Pavla II. mši svatou a slavnostní koncert. V osm hodin večer pak v televizi i přes Youtube promluví k Polákům osobně papež František.
Jubileum sv. Jana Pavla II. slaví Poláci po celý letošní rok, jak se shodl i tamní parlament. Církev si už 2. dubna připomněla 15 let od jeho úmrtí, 7. května zase slavnostně zahájila diecézní fázi beatifikačního procesu papežových rodičů Emilie a Karola. Celonárodní díkůvzdání za život svatého krajana se bude vázat na červnové plenární zasedání biskupské konference. A protože se mnoho plánovaných akcí muselo kvůli pandemii odložit, oslaví například světcovo rodiště Wadowice jeho výročí naplno až v říjnu.
Také u nás byly posunuty akce, jako třeba připravované oslavy 30. výročí návštěvy sv. Jana Pavla II. na Velehradě. Mše svatá s papežským nunciem a následné žehnání kamene pro budoucí památník papežské návštěvy, který má stát v nedalekých Tupesích, byly původně plánovány na polovinu dubna a přesouvají se na září. V Olomouci připomene sté výročí narození Jana Pavla II. a souběžné 25. výročí jeho návštěvy města výstava v katedrále sv. Václava. Lidé si při ní od 21. května budou moci prohlédnout informační panely o životě světce, který dvakrát zavítal i na území olomoucké arcidiecéze.
(kai, sch, gra)

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou