26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Vlk: papež rozhodne o kauze Bezák

14. 4. 2015

|
Tisk
|

Odvolaný arcibiskup Róbert Bezák se snažil sejít s papežem už několikrát. Podařilo se to minulý pátek. Jejich rozhovoru byl přítomen kardinál MILOSLAV VLK.

Vydání: 2015/16 Papež vyhlásil Svatý rok, 14.4.2015, Autor: Tomáš Kutil

Celou kauzu jsem sledoval od počátku, od roku 2012. Brzy po jejím začátku a po vizitaci za mnou přišli lidé z Bezákova okolí, jeho spolupracovníci, zpravili mě o celé záležitosti a dali mi kopie důležitých dokumentů, takže jsem byl dobře informován. I v roce 2013 jsem sledoval různé aktivity, zvláště laiků v této věci. Od začátku roku 2014 jsem se pak angažoval přímo. Absolvoval jsem různé návštěvy, například osobní jednání u substituta vatikánského Státního sekretariátu Mons. A. Beccia, jemuž jsem pak obsah celého našeho rozhovoru potvrdil i písemně. Žádal jsem, aby se Státní sekretariát ujal řešení celého případu.
Když se nic nehýbalo, šel jsem ve druhé polovině roku koncelebrovat se Svatým otcem Františkem do penzionu svaté Marty. Po mši svaté jsem s ním o celé věci hovořil a 25. září toho roku jsem napsal žádost na Státní sekretariát o audienci pro Mons. Bezáka. Letos v březnu jsem dostal dopis od Mons. Beccia se sdělením, že „Svatý otec přijal mou žádost o audienci pro Mons. Bezáka“. V dopise se píše, že datum audience určí prefekt papežského domu. To se stalo jeho dopisem z 11. března. Audience byla stanovena na 10. dubna.
Ze začátku jsem s ním neměl žádný přímý kontakt. To se změnilo až v roce 2014, když jsem se začal v této záležitosti více angažovat.
Audience slovenského prezidenta, i když zřejmě nebyla plánovaná v souvislosti s již připravenou audiencí Mons. Bezáka, jistě přispěla k posunu řešení celé kauzy. V poslední době navštívilo slovenskou církev také několik vatikánských činitelů, kteří se o případ Bezák zajímali.
Mons. Bezáka jsem jen doprovázel. Chtěl, abych tam šel s ním. Nebyl jsem ani napsán na seznamu audiencí, ale když Svatý otec zjistil, že jsem přítomen, pozval mě dál. Papež vytvářel otevřenou atmosféru důvěry tím, že soustředěně a se zájmem naslouchal, zajímal se, kladl otázky.
Něco přes 20 minut.
Papež pozorně vyslechl vyprávění Róberta Bezáka, zeptal se ho, co si myslí o řešení celé situace, a nakonec řekl, že si věc prostuduje a rozhodne o řešení.
Domnívám se, že kauza je před brzkým vyřešením. Mám dojem, že Mons. Bezák se na Slovensko nevrátí. Papež mu dal morální satisfakci a jsem přesvědčen, že mu určí místo vhodné pro biskupa, což bude jeho rehabilitace.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou