26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Velehradská bazilika volá po opravě

31. 8. 2004

|
Tisk
|

Vydání: 2004/34 Kněží na dovolené, 31.8.2004

Havarijní stav kolébky cyrilometodějské tradice
Statisíce lidí z celého světa každoročně míří do velehradské baziliky Nanebevzetí Panny Marie a sv. Cyrila a Metoděje. Pokud si příchozí stavbu prohlédnou pozorněji, musí si i nezasvěcení povšimnout, že objekt nutně potřebuje opravu.


Hned u vchodu je poškozený portál, z něhož opadává omítka. Uvnitř samotného chrámu se pak po celé délce klenby táhnou dlouhé praskliny, které jsou vidět také u oken a na zdech. Jsou němými svědky narušené statiky. V havarijním stavu jsou také věže a některé části střechy. Po opravě volá interiér se vzácnými freskami, výzdoba kaplí, varhany a lapidárium.

„Požádali jsme o dotaci z fondu Evropské unie. V současné době s napětím očekáváme, jak naše žádost dopadne. Konečný verdikt se dozvíme někdy koncem září,“ říká správce velehradské farnosti P. Petr Přádka SJ.

TŘI STA MILIONŮ
Náklady na kompletní rekonstrukci se podle propočtů vyšplhají až na tři sta milionů korun. Pokud farnost nezbytnou dotaci získá, musí dát dohromady prostřednictvím finančních darů třicet milionů korun. Jednou z podmínek totiž je, že se zadavatel projektu bude podílet deseti procenty na úhradě celkových nákladů.

Letos na jaře byly zveřejněny první informace o nutnosti generální opravy. Těsně před poutí sv. Cyrila a Metoděje se v oběhu objevily složenky s možností zasílání příspěvků na úhradu potřebných nákladů.

„Potěšilo nás, že lidé vcelku rychle zareagovali. Přestože neuplynula příliš dlouhá doba, už nám začínají přicházet příspěvky od prvních dárců. Jsme velmi vděční, že věřícím není lhostejný další osud baziliky, která stojí v místech, kde se začaly psát dějiny české katolické církve,“ chválí donátory P. Přádka.

Uskutečnila se také jednání se Zlínským krajem, mikroregionem Buchlov a Sdružením Slovácko. Všichni přislíbili, že pokud Velehrad získá dotaci, pomohou.

„V případě, že peníze nyní nedostaneme, budeme muset čekat, zda se nenaskytne nějaká další možnost. Celý objekt bude nadále chátrat a náklady se budou navyšovat,“ uzavírá velehradský duchovní správce P. Přádka.

Zájemci mohou své finanční dary zasílat na číslo účtu: 1541504329/0800, variabilní symbol 863. Na požádání budou zaslány i potřebné složenky. Kontakt: tel. 572 571 130 nebo e-mail: velehrad@jesuit.cz

P. Petr Přádka SJ ukazuje praskliny ve zdech velehradské baziliky. Způsobila je narušená statika.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou