16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Vánoce v Betlémě poznamenal smutek

29. 12. 2015

|
Tisk
|

Ve stínu intifády proběhly oslavy Narození Páně v místě, kde Ježíš přišel na svět – v Betlémě.

Vydání: 2016/1 Koledníci vyrážejí do ulic, 29.12.2015, Autor: Alena Scheinostová


„Jak může svět žít v míru, když město, kde mír přišel na svět, je zahrazeno zdmi?! Město míru žádný mír nemá,“ podotkla na okraj těchto Vánoc starostka Betléma Vera Babounová. Již od října panuje na Západním břehu Jordánu, kde město leží, obnovené násilí. Palestinská vláda proto zrušila veškeré veřejné oslavy, a zástupci radikální Organizace pro osvobození Palestiny dokonce vydali pro většinově muslimský Betlém zákaz vánočních stromků, jesliček, procesí, koncertů či ohňostrojů. To se nicméně křesťanské starostce Babounové podařilo odvolat.
„Rozhodli jsme se zrušit ohňostroj a místo toho jsme nechali znít zvony. Na znamení úcty k našim zemřelým (násilnosti si vyžádaly mj. smrt několika obyvatel Betléma – pozn. red.) jsme rovněž odvolali hostinu, která se konává před rozsvícením vánočního stromu. Obvyklého procesí z Jeruzaléma do Betléma se to však nedotklo,“ potvrdila starostka pro deník Aleteia. Vánoční strom byl nakonec vztyčen i rozsvícen, beze změn byla též slavena sváteční liturgie v bazilice Narození Páně.
Do Betléma i jinam po Svaté zemi mohli o svátcích svobodněji cestovat palestinští křesťané, kterým jinak vláda Izraele omezuje pohyb. Naopak návštěv z ciziny letos do Izraele mířilo málo – a pro Betlém to platilo zvláště. Už na podzim jej navštívila jen polovina obvyklého počtu turistů, na prosinec mnozí hosté odřekli už domluvený pobyt. Podle Babounové Izrael svými bezpečnostními opatřeními Betlém dusí. „Identitou tohoto města je narození Pána Ježíše Krista, narození míru a naděje. To se nikdy nezmění. Jestli se však nenajde celkové řešení pro Palestinu, tedy i pro Betlém, toto město mnoho ztratí,“ posteskla si starostka.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou