26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

V nemocnici má být kaplan

4. 4. 2017

|
Tisk
|

Vyslechnou, povzbudí, přinesou svaté přijímání, přivolají kněze. Nemocniční kaplani se věnují nejen nemocným, ale i jejich rodinám a personálu. V mnoha nemocnicích už působí řadu let. Ministerstvo zdravotnictví jejich práci oceňuje a nyní nově doporučuje, aby byli ve všech.

Vydání: 2017/14 V nemocnici má být kaplan, 4.4.2017, Autor: Tomáš Kutil

Minulý týden proto ministerstvo zveřejnilo metodický pokyn, který doporučuje všem lůžkovým zařízením zřizovaným ministerstvem, aby měla svého kaplana. Pokyn obsahuje i požadavky na kaplany, jejich práva a povinnosti.
Nemocniční kaplani tento krok vítají, zároveň ale upozorňují, že o řadě věcí bude ještě třeba diskutovat. To potvrzuje i biskup Jan Baxant, který má v České biskupské konferenci (ČBK) zdravotnictví na starosti. „Metodický pokyn, který jsme mohli připomínkovat, je dobrým počinem. Velkou naději vkládám do plánovaného ustavení odborné komise (kde budou zástupci ministerstva, ČBK i Ekumenické rady církví), která bude jistě projednávat detaily služby nemocničních kaplanů. Jsem vděčný ministru zdravotnictví Ludvíkovi a kardinálu Dukovi, že spolu o věci již před časem účinně jednali a připravili tak vhodnou příležitost, abychom na ministerstvu mohli jednat dál,“ řekl KT biskup Jan Baxant, který počítá s tím, že se do debaty zapojí i Rada ČBK pro zdravotnictví, které předsedá.
„S ministerstvem budeme dál jednat,“ potvrzuje za Katolickou asociaci nemocničních kaplanů Michal Hrnčiarik, lékař a trvalý jáhen. „Je potřeba si vyjasnit ještě řadu konkrétních podmínek, ale je velmi dobře, že se něco děje a že impuls přišel z ministerstva,“ doplňuje.
Řešit je potřeba například způsob zaměstnávání kaplanů nebo jejich vzdělávání. Tím vším by se měla zabývat zmíněná komise. Podle Hrnčiarika by mohla začít pracovat už během jara.
Potřebujeme nové lidi
Aby mohli být kaplani i tam, kde nyní nejsou, bude nutné, aby se jejich řady rozšířily. „V rámci církví musíme hledat zájemce a připravit je na to,“ uvádí premonstrát P. Marek Drábek, který působí v Nemocnici Milosrdných sester sv. Karla Boromejského v Praze. V nemocnicích by podle něj mohla vzniknout místa, kde by kaplan nejprve působil v rámci týmu a až poté by pracoval sám. „Je třeba lépe uchopit i systém supervizí a systematického vzdělávání. To vše musí být zohledněno ve smlouvách,“ připojuje.
Velký potenciál vidí přitom mezi studenty teologie. „Máme poměrně hodně laiků, kteří vystudují teologii, ale pak jdou pracovat jinam a své znalosti nevyužijí. Jako nemocniční kaplani by mohli své vzdělání dobře uplatnit. Musíme jim tuto možnost ukázat už během studia,“ dodává P. Drábek.
S jednou studentkou, která do nemocnice přicházela na praxe během prázdnin nad rámec studijních povinností na fakultě, má velmi dobrou zkušenost. „Jakmile se objevila možnost, zaměstnal jsem ji u nás. Je připravená a jde jí to velmi dobře,“ dělí se o zkušenost z poslední doby.
Umí trpělivě naslouchat
Právě z nemocnice sester boromejek se před pár dny vrátila paulínka Andrea Hýblová, která službu kaplanů jako pacientka ráda využila. „Byla jsem za ně ráda zvlášť ve chvíli, kdy jsem nemohla opustit lůžko. Přinesli mi svaté přijímání, při zhoršení zdravotního stavu jsem přijala i svátost nemocných, i když jsem ji nejprve odmítla,“ popisuje sestra Andrea, která uvítala i rozhovory s kaplany a především fakt, že se o ni někdo zajímal. „Zvlášť mě zaujala jedna mladá studentka. Tím, jak trpělivě naslouchala lidem, kteří říkali pořád dokola to samé. Ona i ostatní kaplani chodili i do pokojů, kde nebyl nikdo věřící. Oceňuji jejich odvahu,“ dodává.
Nemocniční kaplani jsou sdruženi ve dvou organizacích – Asociaci nemocničních kaplanů a Katolické asociaci nemocničních kaplanů v ČR. Působí zhruba ve třech desítkách tuzemských nemocnic. Někteří kaplani jsou členy obou asociací.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou