26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

V Libici si připomněli odkaz svatého Vojtěcha

27. 4. 2010

|
Tisk
|

Vydání: 2010/18 Legionáři, 27.4.2010, Autor: Jiří Prinz

Stánky, kolotoče i bohoslužba pod širým nebem. To vše doprovázelo letošní již 14. ročník svatovojtěšské pouti v Libici nad Cidlinou. Pouti, která byla obětována za nová duchovní povolání, se zúčastnil i pražský arcibiskup Dominik Duka.

Jindy poklidná obec Libice nad Cidlinou je v den svatovojtěšské pouti od časných ranních hodin na nohou. Do obce je uzavřen vjezd pro automobily, hlavní silnice vedoucí k malému náměstíčku je obklopena stánky. Přestože cílem většiny poutníků je dnešní duchovní slavnost, i náměstí je zaplněno všemožnými atrakcemi. Před kostelem se už lidé formují k průvodu, který má projít obcí na nedaleké slavníkovské hradiště.

Osobnost, která spojuje

Ačkoli je hradiště od kostela vzdáleno nanejvýš několik stovek metrů, není možné se k němu středem obce přes všechny kolotoče a davy lidí na náměstí dostat. „Obejdeme to po jižní spojce,“ říká v žertu kdosi z místních a ukazuje se, že má pravdu. Průvod čítající několik stovek lidí obchází střed města a po vedlejší silnici směřuje pomalu k hradišti. „Jsem tady letos poprvé. Měl jsem být původně v Hnězdně, ale nevyšlo to, tak jsem vzal kolo a přijel alespoň sem,“ vysvětluje motivy své cesty teprve třináctiletý Antonín Procházka z nedalekých Poděbrad. Při bohoslužbě není hluk z náměstí už skoro slyšet. Hlavní celebrant bohoslužby, nový pražský arcibiskup Dominik Duka, ve své promluvě připomíná vzdělanost svatého Vojtěcha i jeho nadnárodní význam. „Svatý Vojtěch je výzvou našemu zápecnictví,“ prohlašuje arcibiskup a připomíná světcovu neúnavnou misijní činnost, jež hrála tak důležitou roli v christianizaci střední Evropy. „Když jsme byli na nedávném pohřbu v Polsku, šli jsme vlastně cestou svatého Vojtěcha,“ dodává arcibiskup, který se osobně zasloužil o obnovu Libice coby poutního místa.

Sochy, oltář, novéna

„V roce 2000 zde odhalil sochu svatých Vojtěcha a Radima z dílny akademických sochařů Vojtěcha a Marie Adamcových, v roce 2005 zde pak světil oltář a před několika lety také inicioval novénu za obnovu duchovních povolání, která zde probíhá devětkrát do roka – vždy poslední sobotu v měsíci,“ vysvětluje sestra Dominika, spolupracovnice Dominika Duky. Po bohoslužbě se lidé rozcházejí do svých domovů. Na tvářích poutníků je vidět spokojenost. „I když jsem evangelík, chodím sem každý rok. Svatý Vojtěch je totiž osobnost, která spojuje. A to nejen katolíky a evangelíky, ale i národy střední Evropy,“ uzavírá jeden z účastníků pouti Milan Čejka.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou