26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

USA: zápas o katolické voliče

13. 9. 2012

|
Tisk
|

Nominační sjezdy už mají oba kandidáti na amerického prezidenta úspěšně za sebou. Republikán Mitt Romney i demokrat Barack Obama proto tento týden spouštějí kampaň, v níž se utkají o voliče. Speciálně se zaměřují na katolíky – 6. listopadu budou totiž i jejich hlasy velmi potřebovat.

Vydání: 2012/37 Majetkové narovnání odloženo, 13.9.2012

Stejně jako v roce 2008, ani letos se o křeslo amerického prezidenta neuchází katolík. Naposledy se tak stalo před osmi lety, kdy úřadujícího prezidenta George Bushe vyzval demokrat John Kerry. Přesto se tehdy katoličtí voliči přiklonili v poměru 52:47 k protestantu Bushovi. V posledních volbách pak i u katolických voličů zvítězil Obama, když mu dalo 54 % z nich svůj hlas.

Obě hlasování ukázala, že hlasy amerických katolíků si nemohou být jisti nejen konzervativní republikáni, ale ani samotní katoličtí kandidáti. V čase hospodářské recese jsou i pro ně důležité především ekonomické programy kandidátů. Na rozdíl od ostatních voličů však kladou zároveň velký důraz na duchovní hodnoty budoucího prezidenta. V posledních letech se stala z postojů k nenarozenému životu, imigraci či náboženské svobodě klíčová předvolební témata.

Tento fakt si uvědomují také oba současní kandidáti, kteří ochotně odpovídali na „náboženský dotazník“ časopisu Cathedral Age. „Pro mě je nejdůležitější milovat Boha celým svým srdcem, duší a myslí a svého bližního jako sebe samého,“ ztotožnil se Obama s hlavní myšlenkou křesťanství. Současný americký prezident se hlásí k evangelikální církvi Trinity United Church of Christ. „Víra je integrální součást mého života. Ve své rodině jsem se naučil ctít Boha a milovat bližního,“ uvedl velmi podobně Romney, člen církve známé jako mormoni. Svým přísným postojem k řešení imigrační politiky si ale už proti sobě poštval i řadu svých souvěrců.

NELÍBÍ SE DOPADY REFOREM

Žádný z kandidátů si zatím nezískal ani americké katolické biskupy, přestože se oba potenciální viceprezidenti hlásí ke katolické církvi. Obama je s velkou částí biskupů dokonce v ostrém sporu, který způsobila jeho zdravotnická reforma zahrnující financování potratů, sterilizací a antikoncepce. U republikána Romneyho biskupům vadí zase ekonomické názory jeho případného viceprezidenta Paula Ryana. Američtí biskupové se obávají, že drastické snižování státních výdajů, které prosazuje, tvrdě dopadne na nejchudší vrstvy obyvatelstva.

I přesto se newyorský arcibiskup a předseda amerických biskupů Timothy Dolan zúčastnil obou nominačních sjezdů. Nevystoupil na nich však s politicky motivovaným projevem, nýbrž pouze s modlitbou a požehnáním. Obamu i Romneyho pak kardinál Dolan pozval na charitativní večeři Smithovy nadace. Na kritiku části katolíků, kteří mu vyčítali, že si chce s Obamou sednout k jednomu stolu, odpověděl, že je vždy lepší dveře otvírat než zavírat, a poukázal přitom na setkání papeže Benedikta XVI. s Obamou v roce 2009. Kardinál, který je znám svým smyslem pro humor, si zároveň neodpustil poznámku, že kdyby měl sedět u stolu jen s těmi, kdo s ním ve všem souhlasí, musel by se navečeřet sám.

Imrich Gazda

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou