26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Tři tisíce lidí se modlí za nejmenší

21. 3. 2017

|
Tisk
|

Den modliteb za úctu k počatému životu a za nenarozené děti slavíme o slavnosti Zvěstování Páně (25. března). Celý rok však na ohrožené a nejnepatrnější z lidí v tiché a každodenní modlitbě vzpomínají tři tisíce věřících sdružených ve skupině Modlitby za nejmenší.

Vydání: 2017/12 Odešel za nejkrásnějším Králem, 21.3.2017, Autor: Jiří Macháně


„Prosíme Boha za zastavení umělých potratů, obrácení společnosti, lékařů a rodičů a za respektování práva na život každého dítěte od okamžiku jeho početí,“ vysvětluje P. Jiří Korda – kněz, který společenství duchovně doprovází.
Na každý měsíc je určený konkrétní úmysl. „Mnoho z nás, co se modlíme, ani z hlavy nevíme, jaký je právě úmysl. Ale pro některé lidi je důležité ho znát. Navíc v dopisech, v nichž všechny členy pravidelně šestkrát ročně oslovuji, se těmto tématům věnuji,“ vysvětluje P. Korda. Členů společenství pomalu, ale jistě přibývá. Nejsou to jen starší lidé, ale například i rodiny s dětmi.
Obvyklou formou modlitby tohoto společenství je desátek růžence s aktuálním modlitebním úmyslem a jednou za měsíc ve všední den účast na mši svaté s přijetím eucharistie a osobním úmyslem za obnovení kultury života. Nemocní, kteří se nemohou mše zúčastnit, pak obětují na tento úmysl den svého utrpení.
„Mnoho lidí se ptá, proč se k něčemu zavazovat, vždyť je normální se modlit neustále. Jenže takový závazek je projevem našeho rozhodnutí a často nám pomáhá slíbené dodržet. Jasným přihlášením totiž beru na sebe úkol a zodpovědnost,“ říká P. Jiří Korda. „Hodně lidí mi říká, že se bojí k něčemu se zavázat, aby se jim nestalo, že to někdy nesplní a budou mít hřích. Na to jim s určitou nadsázkou odpovídám, že je to podobné, jako kdyby někdo říkal, že se nemůže stát křesťanem, protože určitě někdy nedostojí svým závazkům a zhřeší,“ usmívá se nad daným argumentem kněz.
Společenství nabízí také duchovní adopci. „Jde o devítiměsíční modlitební doprovázení nenarozeného dítěte ohroženého potratem. Pánu předkládáme dítě i jeho rodiče,“ popisuje modlitební praxi kněz. Jak říká, mrzí jej, že i přes opakované snahy se tomuto společenství nedaří proniknout do některých farností, zejména ve městech, kde se potraty provádějí.
Nečekaný úspěch naproti tomu sklízí denní mše svatá za obnovu kultury života. Cílem je, aby v České republice byla každý den sloužena alespoň jedna mše svatá na tento úmysl. Věřící sami oslovují kněze s prosbou o její odsloužení. Letos budou diecézní biskupové nebo jimi pověření kněží sloužit mši svatou o slavnosti Zvěstování Páně za obnovení kultury života na území jednotlivých diecézí. Ve všech diecézích také biskupové nabídli farnostem zařazení zvláštních přímluv.
„Připojit se k Modlitbám za nejmenší není nic náročného. Stačí se pouze přihlásit na níže uvedených kontaktech – a vytrvat,“ uzavírá P. Jiří Korda.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou