26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Těším se na setkání v Brazílii!

26. 3. 2013

|
Tisk
|

Potvrzením účasti papeže Františka na červencovém Světovém setkání mládeže v brazilském Riu de Janeiru vyvrcholila mše ve Vatikánu, kterou nový papež sloužil na Květnou neděli. O den dříve se sešel i se svým předchůdcem Benediktem XVI.

Vydání: 2013/13 Těším se na setkání v Brazílii!, 26.3.2013, Autor: čtk

„Těším se na červenec v Riu de Janeiru. Dávám si s vámi sraz v tomto velkém brazilském městě. Připravte se zejména duchovně ve svých komunitách, aby toto setkání bylo pro celý svět znamením víry,“ řekl papež František především směrem k mladým věřícím. Přímo na svatopetrském náměstí ho v tu chvíli poslouchalo zhruba dvě stě tisíc lidí.

V homilii se papež snažil především o povzbuzení: „Nenechte se nikdy pohltit sklíčeností! Naše radost se nerodí z toho, že vlastníme spoustu věcí, ale rodí se z toho, že jsme se setkali s Ježíšem, který je mezi námi; rodí se z poznání, že s ním nejsme nikdy sami, ani v těch nejtěžších chvílích, kdy na životní cestě potkáváme problémy a překážky, které se zdají nepřekonatelné, a je jich mnoho!“

Den před Květnou nedělí došlo nedaleko Říma k historické události – setkání dvou papežů. Naposled se tak stalo v roce 1294, tehdy ale setkání příliš dobře neskončilo – nově zvolený Bonifác VIII. nechal v obavě o stabilitu svého pontifikátu abdikujícího Celestýna V. uvěznit.

Setkání Františka a Benedikta XVI. v Castel Gandolfu mělo radikálně odlišný ráz. „Jakmile papež František vystoupil z vrtulníku, Benedikt XVI. mu vyšel vstříc a objali se. Pak nastoupili do auta – František si sedl napravo, tedy na místo klasicky vyhrazené papeži, a Benedikt XVI. nalevo. Po příjezdu do Apoštolského paláce se ihned odebrali do kaple k modlitbě. Emeritní papež chtěl papeži Františkovi nabídnout čestné místo, ale ten řekl: „Jsme bratři.“ A trval na tom, aby poklekli ve stejné lavici – jak popisuje historické setkání tiskový mluvčí Svatého stolce P. Federico Lombardi. Po krátké modlitbě se odebrali do knihovny k soukromému setkání, které trvalo asi 45 minut. Papež František přinesl Benediktovi XVI. mariánskou ikonu „pokorné Madony“. Při předávání vysvětlil, že je darem za mnohé příklady pokory, které Benedikt XVI. poskytl během svého pontifikátu.

Přestože bylo předem oznámeno, že setkání obou papežů bude ryze soukromé, v Castel Gandolfu se shromáždil dav příznivců s fotografiemi obou mužů. Papež František vzbuzuje zájem lidí i tím, že se snaží minimalizovat okázalost papežského úřadu. Obléká a obouvá se co nejskromněji, hosty přijímá z křesla postaveného ve stejné úrovni jako křesla ostatních a začal zvát věřící na své ranní mše. Nechybějí mezi nimi vatikánští zahradníci nebo kuchaři.

Velmi netradiční bude ve Vatikánu též bohoslužba na Zelený čtvrtek. Papež František se rozhodl sloužit ji v římském vězení pro mladistvé Casal del Marmo. Svatý otec tak zachová svůj zvyk z buenosaireské arcidiecéze, kde v tento den pravidelně navštěvoval lidi žijící v sociálně nestabilních situacích a sloužil pro ně mši. Tentýž den ráno v 9.30 hodin bude však římský biskup slavit eucharistii spojenou se svěcením olejů v bazilice sv. Petra. Kromě ostatních obřadů je naplánováno tradiční požehnání Urbi et Orbi na Boží hod velikonoční.

Minulé úterý se konala inaugurační mše papeže Františka (fotoreportáž a homilii Svatého otce přinášíme na str. 12). Při bohoslužbě obdržel nový papež také tzv. rybářský prsten. Je vyrobený z pozlaceného stříbra a odlitý podle voskového modelu, který navrhl italský sochař Enrico Manfrini pro papeže Pavla VI. Ten však nosil prsten zhotovený při příležitosti konání Druhého vatikánského koncilu, Manfriniho práce tudíž málem přišla vniveč. Návrh prstenu ale zachoval osobní tajemník Pavla VI.
Pasquale Macchi, který sice zemřel v roce 2006, ale návrh předtím stihl odevzdat svému spolupracovníkovi – a ten podle něj nechal odlít stříbrný prsten. Papeži Františkovi se zalíbil právě tento návrh, a proto si ho vybral. Prsten zobrazuje apoštola Petra nesoucího klíče.

Menší šok pak způsobil nový papež minulý týden i v Buenos Aires, kde dříve působil. Tamnímu prodavači novin najednou volal někdo z Říma. „Ale Mariano, nedělej si legraci,“ odpověděl trafikant Daniel, když uslyšel na druhé straně linky pozdrav a jméno kardinála Bergoglia. Myslel si totiž, že si ho dobírá kamarád. „Ale vážně, Danieli, to jsem já, Jorge Bergoglio, a volám z Říma,“ opakoval papež. „Byl to šok, vyhrkly mi slzy a nevěděl jsem, co říci…“ vypráví později Daniel. Papež mu poděkoval za všechny roky služby, kdy mu nosil deník La Nación. „Budete nám chybět,“ odpověděl mu prodavač a zeptal se, kdy ho budou moci opět spatřit. „Papež František odpověděl, že to teď nějaký čas půjde obtížně, ale dodal, že je stále nablízku,“ líčí stánkař z Buenos Aires neuvěřitelný telefonát.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou