16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Svatý Hostýn na poštovní známce

2. 9. 2004

|
Tisk
|

Vydání: 2004/24 Skauting, 2.9.2004, Autor: Josef Pala

O posledním květnovém víkendu byla veřejnosti v zámku v Bystřici pod Hostýnem slavnostně představena nová poštovní známka s motivem nejznámějšího moravského poutního místa Svatého Hostýna.

Město při této příležitosti uspořádalo velkou oslavu, které se kromě asi sta zájemců zúčastnili také zástupci církve v čele s generálním vikářem olomouckým mons. Milánem Koubou a hostýnským duchovním správcem P. Janem Chromečkem, představitelé města, vedení České pošty a rovněž předseda Svazu českých filatelistů Lumír Brendl. „Jsem přesvědčen o tom, že Hostýn si to opravdu zaslouží, protože sem putují každoročně tisíce poutníků, kteří jistě vydání známky ocení,“ zdůraznil bystřický starosta Zdeněk Pánek. „Hostýnská známka určitě posune i náš region do povědomí celé republiky a možná i do světa...“ Samotnou známku v hodnotě 14 Kč pak představili její tvůrci - výtvarník Antonín Odehnal z Brna a rytec Václav Fajt z Prahy, který je autorem mnoha československých i českých známek. Autorem návrhů razítka a štočku je bystřický rodák Oldřich Páleníček. Vydání nové známky je výsledkem úsilí bystřických filatelistů a zvláště jejího předsedy Antonína Mužného, který zastává také funkci jednatele Matice svatohostýnské. Uvedení nové známky provázela filatelistická výstava doprovázená bohatou expozicí dobových pohlednic Svatého Hostýna od konce 19. století až po dnešní dobu.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou