26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Svatovojtěšské oslavy v Hnězdně

25. 4. 2006

|
Tisk
|

Vydání: 2006/17 Nemám rád sám sebe, 25.4.2006, Autor: Kateřina Beščecová

K dvoudenním oslavám patrona Polska i arcidiecéze Hnězdno, svatého Vojtěcha, se o víkendu (22. a 23. dubna) sjeli věřící z různých koutů země. Uctít Vojtěcha, který je zároveň hlavním patronem pražské arcidiecéze, přijeli do Polska také pražský arcibiskup kardinál Miloslav Vlk a královéhradecký biskup Dominik Duka. Právě do jeho arcidiecéze patří Libice, kde se svatý Vojtěch kolem roku 956 narodil.

Na 15 tisíc poutníků (někteří z nich v krojích a uniformách - ať už skautských, hasičských či jiných), se v den svátku sv. Vojtěcha zúčastnilo slavnostní bohoslužby na náměstí svatého Vojtěcha v Hnězdně. Té předcházelo procesí s ostatky světce. Průvod vedli ulicemi města tři biskupové: arcibiskup Stanislaw Nowak z Čenstochové, královéhradecký biskup Dominik Duka a cášský biskup Heinrich Mussinghoff. Slavnosti se zúčastnilo na čtyři desítky polských biskupů.
„Polský lidový katolicismus bezesporu neztratil ani dnes svoji sílu, polská katolická církev byla vedoucí silou národa od 18. až po 20. století a udržela si tuto pozici i za komunismu,“ říká k oslavám biskup Duka. Na otázku, jak vnímají tohoto světce Češi, a jak Poláci, odpovídá: „V Polsku hraje svatovojtěšský kult velice důležitou roli, mnohem větší než u nás. Poláci chápou svatého Vojtěcha jako svého státotvorného světce. On k nim přináší křesťanství, křtí krále, v jeho době vzniká polské království a také arcibiskupství v Hnězdně. V Čechách je tento biskup sice uctívaný jako světec a intelektuál, ale onu „státotvornou“ roli u nás hraje svatý Václav,“ dodává biskup Duka.
Také hnězdenský arcibiskup Henryk Muszyński potvrzuje význam svatovojtěšského kultu: „Papež Jan Pavel II. kdysi řekl, že svědectví svatého Vojtěcha je stále živé a nepřestává. Protože už léta sleduji svatovojtěšské slavnosti, mám možnost vidět, jak se papežova slova naplňují. Rok od roku se zvyšuje počet poutníků, kteří přicházejí k Vojtěchovu hrobu v Hnězdně. Přibývá hlavně mladých lidí, jak od nás, tak i ze zahraničí, zejména z Česka, Litvy a Německa.“ Dodává, že právě dnes nám je Vojtěch, velký Evropan, mučedník a misionář, dokonalým vzorem pro budování především duchovní jednoty Evropy.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou