26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Svatováclavský festival naplnil kostely a sbory

6. 10. 2020

|
Tisk
|

Za okny chrámu sv. Jana a Pavla ve Frýdku-Místku se stmívá a prostor se plní hudbou pozdního italského baroka. Dramatické Gloria Antonia Vivaldiho si náramně rozumí s kostelem, který Místečtí začali stavět nedlouho po skladatelově smrti.

Vydání: 2020/41 Františkova vize bratrské lásky, 6.10.2020


Koncert v kostele je zážitek – toto heslo Svatováclavského hudebního festivalu plně platí i pro jeho zastávku ve Frýdku-Místku. A myslí si to též publikum, které obsadilo téměř všechna místa k sezení. Mladí hudebníci ze souboru Barocco sempre giovane a zpěváci Filharmonického sboru Brno za silného potlesku míří do zákulisí a ředitel festivalu Igor Františák si může připočítat další letošní divácký aplaus vestoje.
„Je to zázrak,“ je si jist ostravský klarinetista a pedagog, který největší festival duchovní hudby v Česku uspořádal už posedmnácté. Ještě na jaře se Igor Františák obával o přežití neziskové organizace, která festival od 3. do 28. září
pořádá. Nakonec ale všech 29 koncertů napříč kostely a sbory Moravskoslezského kraje vyšlo na sto procent. „Je to pro nás zadostiučinění, když jsme se rozhodli festival uskutečnit v plné kráse. Jsme jeden z mála festivalů v ČR, který proběhl ve svém původním termínu a od dubna nemusel nic rušit ani měnit,“ uvědomuje si Františák.
Další neznámou byl zájem posluchačů. „Prodejnost lístků před festivalem vypadala absolutně katastrofálně,“ ohlíží se ředitel festivalu. Na koncertech bylo však nakonec plno, a to i díky několikaměsíčnímu hladu po živé hudbě. „Lidé přicházeli a chtěli společně sdílet hudbu v reálném čase,“ vysvětluje si účast ředitel festivalu a vyzdvihuje, že na Svatováclavském festivalu se duchovní hudba vrací na místa, pro něž vznikla: „V pohodlí domova s nejlepší aparaturou nemůžou u duchovní hudby přijít takové prožitky jako v kostele. I nevěřící lidé tam mají možnost uvažovat o jiných věcech, než kdyby Mozartovo Requiem slyšeli v kulturním domě,“ uvažuje Igor Františák.
Nejlepší polský varhaník
Nadšení pro živou hudbu ho neopouští ani pro příští měsíce. V rámci série Hudební výlety v Hlučíně vystoupí 11. října nejlepší polský varhaník Andrzej Białko. Hned na šesti místech zazpívá sopranistka Eva Dřízgová-Jirušová a s adventním programem A. V. Michny přijede do Ostravy a Jablunkova Ensemble Inégal.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou