16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Štěstí není aplikace do mobilu

26. 4. 2016

|
Tisk
|

Svoboda nespočívá ve věcech, které vlastníme, ani v tom, že si děláme, co chceme – řekl papež František dospívajícím dětem ve věku od 13 do 16 let, které minulý víkend zaplavily Vatikán. Shromáždilo se jich tam na 70 tisíc.

Vydání: 2016/18 Sekretářem ČBK Stanislav Přibyl, 26.4.2016


Petrův nástupce pozval do Vatikánu na pátou neděli velikonoční dorůstající chlapce a děvčata v rámci Svatého roku milosrdenství pod mottem: „Vyrůstat milosrdní jako Otec.“ Mladí lidé přijeli zejména z Itálie, neboť na Apeninském poloostrově mají školní volno i v pondělí 25. 4. Nechyběly však ani skupiny z jiných zemí i kontinentů. Každopádně se na svatopetrské náměstí ani všichni nevměstnali, takže zástupy mládeže i neopakovatelná atmosféra setkání, která omlazovala Věčné město, se přelily i na ulici Via della Conciliazione.
Papež František při mši kázal na verš z Janova evangelia „Podle toho všichni poznají, že jste moji učedníci, budete-li mít lásku k sobě navzájem“ (13,35) a zdůraznil přitom, že láska je identifikační průkaz Ježíšova učedníka. Milovat bližního přitom není vždy snadné, člověk se lásce musí stále učit, a to jak od Ježíše, tak od rodičů, přátel a všech, kdo nás v životě doprovázejí. „Vaše štěstí je nedocenitelné a není na trhu; není to aplikace, kterou si stáhnete do mobilu. Ani její nejnovější verze vám nemůže pomoci stát se svobodnými a velkými v lásce. Svoboda je něco jiného,“ upozornil František.
Tvrdý trénink
Papežovi mladí hosté mají být svobodní pro „odvážná a silná rozhodnutí, za něž stojí dát život“. Svatý otec je varoval před průměrností, zpohodlněním a přílišným lpěním na materiálních věcech. „Nedůvěřujte těm, kteří vám chtějí namluvit, že něco znamenáte, když se tváříte jako silní, jako filmoví hrdinové nebo když nosíte šaty podle poslední módy,“ radil mládeži a vyzval ji k pečlivému, skromnému a tvrdému každodenním tréninku v lásce a skutcích milosrdenství. „Cvičte se v nich s nadšením, abyste se stali šampiony života, šampiony lásky! Tak vás poznají jako Ježíšovy učedníky.“
Z Vatikánu na Olympijský stadion
Již v sobotu probíhal ve Vatikánu a v celém Římě duchovní program mladých poutníků, kteří postupně navštívili všechny tři římské baziliky a také Svatou bránu. Předtím se ale mohli vyzpovídat, když jim na náměstí Sv. Petra bylo k dispozici na 150 kněží v improvizovaných zpovědnicích sestávajících z plastových židlí. A neohlášeně jim přišel pomoci i sám papež František, který za 1,5 hodiny vyzpovídal 16 dětí.
V sobotní podvečer se mladí poutníci odebrali na římský Olympijský stadion na koncert italské populární hudby, prokládaný vystoupeními známých herců, sportovců a dokonce kosmonautů. V půl deváté večer pak do programu vstoupil papež František svým zvláštním videoposelstvím.
O ubytování mladých hostů se postaralo 207 římských farností.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou