26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Startuje týden solidarity

9. 12. 2014

|
Tisk
|

Arabská koleda, debaty o situaci na Blízkém východě nebo projekce fotografií čeká na ty, kdo v Hradci Králové zavítají na akci Jsem Jusúf, Váš bratr.

Vydání: 2014/50 Náboženští vůdci odmítají otroctví, 9.12.2014, Autor: Tomáš Kutil

Aktivity začaly v pondělí 8. prosince a budou trvat až do 11. prosince. Celý týden je zamýšlen jako čas solidarity s ohroženými menšinami na Blízkém východě. Hned v pondělí si účastníci mohli prohlédnout fotoreportáž Stanislava Krupaře mapující osudy syrských uprchlíků. Snímky přibližující dramatickou cestu uprchlíků z Egypta do Evropy vyhrály letošní Czech Press Photo. V úterý je na programu dokument o Lališi, iráckém poutním místě. Ve středu se koná v kostele Nanebevzetí Panny Marie zase bohoslužba za ohrožené menšiny na Blízkém východě, které by měl předsedat kardinál Dominik Duka, s následnou besedou.
Týden završí ve stejném chrámu čtvrteční benefiční koncert studentů Biskupského gymnázia Bohuslava Balbína. Výtěžek ze všech akcí bude věnován Charitě ČR na pomoc uprchlíkům z dotčených oblastí. Charita v Sýrii finančně podporuje provoz mobilní kliniky, která pomáhá více než 26 tisícům původních obyvatel i novým přistěhovalcům ve dvanácti vesnicích v severní části země. V sousedním Jordánsku zprostředkovává poukázky na jídlo a oblečení, zateplování obytných prostor a přispívá na nájemné v ubytovacích prostorách mimo uprchlické tábory.
Solidární týden startuje jen pár dní poté, co vláda ČR dala najevo, že žádné uprchlíky ze Sýrie nepřijme. OSN pak minulé úterý oznámila, že kvůli nedostatku fondů zastavuje potravinovou pomoc syrským uprchlíkům, kteří se ze Sýrie uchýlili do sousedních zemí – Turecka, Libanonu a Jordánska. Pro více než milion sedm set tisíc lidí tak nastala ještě krutější zima. V samotné Sýrii OSN podporovala potravinovými kupony více než čtyři miliony syrských občanů, avšak nyní je nucena i tyto dávky snižovat. Místní křesťané se proto snaží pomáhat. „Mladí lidé, ale také starší, kněží, biskupové – všichni pomáhají při organizaci a rozdělování potravinové pomoci. Jako dobrovolníci pracují v každé farnosti a distribučním středisku. Pomoc je určena všem – možná ještě více muslimům než křesťanům. Jako biskupové se ale všemožně snažíme, abychom pomohli zejména křesťanům. Osobně vynakládám velké úsilí na pomoc katolíkům, aby i nadále odolávali pokušení odsud odejít,“ uzavírá biskup řecko-melchitské církve Jean Clement Jeanbart.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou