26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Sedm let nástupcem sv. Petra

10. 3. 2020

|
Tisk
|

V pátek 13. března zahajuje papež František osmý rok svého pontifikátu. Vychází na periferie světa, zastává se nejchudších, usiluje o dialog a volá k obrácení.

Vydání: 2020/11 Sedm let nástupcem sv. Petra, 10.3.2020, Autor: Tereza Zavadilová


V těchto dnech je to sedm let, kdy tehdejší kardinál Jorge Mario Bergoglio přijal jméno František a jako vůbec první Latinoameričan a jezuita usedl na stolec sv. Petra. Jeho pontifikát provází důraz na misijní poslání církve a radikálnost evangelia, žitá ekumena, postupná reforma kurie a přeměna vatikánského dvora v centrum služby, ale také hluboká kontinuita s předchůdcem Benediktem XVI.
Týden podle Laudato si’
Významným tématem Františkova pontifikátu je ochrana přírody. „Opětovně naléhám, aby se reagovalo na ekologickou krizi, volání země a nářek chudých, kteří již nemohou déle čekat. Pečujme o stvoření, které je darem našeho dobrého Boha, Stvořitele,“ apeloval papež minulý týden ve videoposelství, kterým vyzývá všechna katolická společenství k týdnu aktivit na ochranu stvoření a jeho chválám. Ne náhodou zvolil František datum 16. – 24. května, kdy uplyne pět let od vydání jeho sociální encykliky Laudato si’, jak připomíná Vatican News.
Papež se také vytrvale modlí a vyzývá k solidaritě s migranty, kteří kvůli ozbrojeným konfliktům a nepřízni počasí ve svých zemích hledají útočiště v Evropě, a zdůrazňuje povinnost křesťanů vstřícně je přijmout, neboť sám Ježíš byl uprchlíkem. Zoufalá situace těchto lidí vedla papeže k volbě tématu letošního Světového dne migrantů a uprchlíků (27. září): „Jako Ježíš Kristus donuceni k útěku“. V něm se zaměří především na pastoraci vnitřních vysídlenců, kterých je kolem 41 milionů, jak uvádí Vatican News.
Papež František se nevyhýbá ani dalším náročným tématům. Loni svolal průlomový summit všech předsedů biskupských konferencí na téma „Ochrana nezletilých v církvi“, aby se předcházelo zneužívání mladistvých. Potírá klerikalismus, římskou kurii rozšířil o řadu ženských členek, a to i ve vedoucích pozicích (roku 2019 bylo v celé kurii 1 016 členek – skoro čtvrtina všech míst), nebo vykročil k větší transparentnosti tzv. vatikánské banky (IOR).
Dokonalost znamená často se měnit
Jsou to ale také srdečná a bezprostřední setkání s lidmi, kázání a promluvy spatra, milosrdenství i ochota přihlížet ke konkrétním situacím lidí, co provází Františkův pontifikát. Několikrát se měl možnost setkat se Svatým otcem také P. Tomáš Roule, spirituál papežské koleje Nepomucenum. „Spíše se ale snažím sledovat jeho myšlenky. A vícekrát jsem prožil vnitřní jistotu, že je tím, koho teď chce Pán Bůh mít za papeže,“ uvedl P. Roule pro KT. Kněz dodal, že ho povzbuzují též slova anglického kardinála Johna Henryho Newmana (kterého blahořečil Benedikt XVI. a loni svatořečil právě František), že „život znamená měnit se a dokonalost znamená měnit se často“, ovšem při zachování kontinuity. „Vše se vyvíjí a roste postupně. Člověk vidí sám na sobě, ale i na dějinách církve, že je potřeba trpělivost – vývoj je pozvolný, ale stálý,“ upozornil spirituál.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou