26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

První opatství v Poličanech

28. 8. 2018

|
Tisk
|

První abatyši v historii samostatné České republiky požehnal minulý týden v trapistickém „Klášteře Naší Paní nad Vltavou“ v Poličanech pražský pomocný biskup Zdenek Wasserbauer.

Vydání: 2018/35 Papež o rodinách a odpuštění, 28.8.2018, Autor: Jiří Prinz


Italská řeholnice Lucie Tartara byla svými spolusestrami zvolena abatyší koncem července bezprostředně poté, co byl zdejší klášter povýšen na opatství. „Stát se opatstvím znamená pro klášter především větší odpovědnost: před Bohem, naším řádem i církví. Jsme mladou komunitou založenou před pouhými jedenácti lety, tvořenou i co do věku z větší části mladými členy,“ říká nová abatyše, která do ČR přišla na pozvání kardinála Miloslava Vlka s osmi dalšími sestrami v roce 2007. Během pouhých jedenácti let stoupl počet členů poličanské komunity trapistek na nynějších 24 sester a čekatelek.

Slavnostní obřad benedikce (žehnání) přilákal do kláštera, který byl koncem července povýšen na opatství, poutníky ze všech koutů naší země i z Itálie. Matka představená Lucie Tartara je totiž Italka. Abatyší byla svými spolusestrami zvolena den poté, co byl klášter povýšen, a během slavnostního obřadu byla nyní potvrzena v úřadě. Nechyběli proto ani nejvyšší představitelé naší církve – biskupové. Do Poličan jich přijelo rovnou šest: olomoucký arcibiskup Jan Graubner, litoměřický biskup Jan Baxant, českobudějovický biskup Vlastimil Kročil i se svým pomocným biskupem Pavlem Posádem, emeritní plzeňský biskup František Radkovský. A samotnou bohoslužbu pak vedl pražský pomocný biskup Zdenek Wasserbauer. Přítomni byli také bratři trapisté z Nového Dvora.
Na úvod přečetla převorka Marie Michaela Cekotová prohlášení abatyše kláštera v italském Vitorchianu o povýšení poličanského „Kláštera Naší Paní nad Vltavou“ na opatství. Právě z italského Vitorchiana přijela v roce 2007 do Poličan na pozvání kardinála Miloslava Vlka skupina devíti „sester zakladatelek“, Italek a Češek, aby zde vybudovala doslova na zelené louce nový klášter. „Tato komunita už v české církvi dobře zapustila kořeny a během uplynulých let vyrostla jako škola Boží služby v lásce, takže může být důstojným představitelem cisterciáckého života v České republice,“ stojí v prohlášení italské abatyše.
Klášter se během let nadějně plní sestrami, jako by se naplňoval žalm 33, který zněl při mši svaté: „Pán je blízko těm, kdo mu slouží.“

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou