26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Přicestoval apoštolský nuncius

5. 9. 2004

|
Tisk
|

Vydání: 2004/14 Žena v církvi, 5.9.2004, Autor: Štěpán Plaček

ARCIBISKUP CHCE NALÉZT DOHODU MEZI STÁTEM A VATIKÁNEM
Do České republiky přicestoval nový apoštolský nuncius Diego Causero. Do střední Evropy přichází ze Sýrie, dříve zastupoval apoštolský stolec též v Kongu, Středoafrické republice či Čadu. Jedním z jeho úkolů u nás je dovést do konce smlouvu mezi Českou republikou a Vatikánem.


'V Praze jsem poprvé,' uvedl arcibiskup Causero. Podle jeho slov je o naší zemi informovaný jen všeobecně: 'Je to pro mě ale návrat do Evropy, přicházím velmi rád,' řekl. Nový nuncius, který je původem Ital, vyjádřil vůli naučit se česky.

Po svém příjezdu sdělil priority své nunciatury. Zmínil pomoc biskupům, řeholím, šíření katecheze, úsilí o křesťanskou přítomnost ve školství, v kultuře či ve světě nových technologií. Ohledně česko-vatikánské smlouvy uvedl, že bude pokračovat ve snaze o dohodu. 'Nemáme určené žádné pevné termíny pro dosažení dohody,' uvedl nuncius. Podle něj Svatý stolec vždy při jednáních o mezistátních smlouvách usiluje o dosažení široké shody názorů. Vatikán a Česká republika podepsaly smlouvu 25. července 2002. Podepsaný dokument ale neprošel Sněmovnou. 'Byla veliká chyba, že poslanci smlouvu nečetli. Místo toho se rozhodovali na základě několika ideologických hesel,' uvedl kardinál Vlk. Podle jeho vyjádření je momentálně zbytečné předkládat smlouvu ve Sněmovně znovu. Prezident republiky Václav Klaus nedávno text smlouvy kritizoval a doporučil zahájení nových jednání.

POMOC SYRSKÝM KŘESŤANŮM
Nový apoštolský nuncius také přiblížil situaci křesťanů v Sýrii, odkud přichází. Křesťané jsou v této zemi menšinou - je jich méně než 10 procent. V zemi převažuje islám, jehož právní a společenská tradice je 'protichůdná s duchem dialogu', neexistuje zde svoboda svědomí, např. muslim se nesmí stát křesťanem. S velikým úspěchem a ohlasem se však setkala návštěva Svatého otce. 'Syrští křesťané potřebují podporu ze strany křesťanů v jiných zemích. Často mají dojem, že jsou ve své vlasti cizinci,' uvedl nuncius Causero.

Nového apoštolského nuncia Diega Causera (vlevo) v České republice přivítal předseda České biskupské konference arcibiskup Jan Graubner.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou