16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Prezident Zeman navštívil papeže

28. 4. 2015

|
Tisk
|

Dokladem, že papež František přitahuje i politiky a státníky, je i český prezident Miloš Zeman. Při své návštěvě Vatikánu minulý týden dokonce pozval hlavu katolické církve na Velehrad.

Vydání: 2015/18 Broumov: nový život pro klášter, 28.4.2015, Autor: Martin T. Zikmund

„Nabídl jsem Svatému otci dvě varianty – buď pastorační cestu, nebo setkání s patriarchy pravoslavných církví v rámci ekumeny. Svatý otec se rozhodl pro druhou variantu, a já jsem proto požádal pana kardinála Duku, který mě doprovází, aby v tomto smyslu zaslal pozvání oněm patriarchům a aby se uskutečnila i tato ekumenická schůzka na Velehradě,“ upřesnil český prezident v koleji Nepomucenum.
„Pan prezident znovu zopakoval Svatému otci pozvání na Velehrad a ten ho prý přijal, i když samozřejmě zatím není řeč o termínu. Svatý otec prý jen řekl, že to nebude trvat dlouho. Co je dlouho, na to ať odpoví už jiní,“ vyjádřil se olomoucký arcibiskup Jan Graubner.
„V okamžiku, kdy by se podařilo získat pravoslavné patriarchy pro setkání s papežem na Velehradě, si myslím, že František určitě přijede,“ vyjádřil se pro KT generální sekretář ČBK Mons. Tomáš Holub.
„Tato návštěva by se mohla uskutečnit ještě do roku 2018, než pan prezident skončí své funkční období,“ míní kardinál Dominik Duka. Ale Františkova cesta do ČR nebyla podle něj jediné ani hlavní téma, o němž se mluvilo. Především totiž prezident Zeman hovořil s papežem o jeho oblíbeném tématu – o hospicích a sociálním poslání církve v české společnosti. Dalším tématem byla mezistátní smlouva mezi Vatikánem a Českou republikou, která od roku 2002 čeká na ratifikaci českým parlamentem. „Při setkání s papežem pan prezident vyjádřil velmi silnou vůli pomoci ke konečnému uzavření této smlouvy a to pak zopakoval i při setkání s arcibiskupem Gallagherem, sekretářem pro styky se státy, který je de facto ve funkci ministra zahraničí Vatikánu,“ upřesnil kardinál Dominik Duka.
Na závěr audience František požehnal základní kameny dvou hospiců. Jeden má být postaven v Hradci Králové, druhý v Újezdu u Brna. Mezi dary, jež prezident republiky papeži přivezl, je soška Pražského Jezulátka a sada aktovek v liturgických barvách. Římský biskup předal Miloši Zemanovi Medaili míru a kopii apoštolské exhortace Evangelii gaudium.
Vystoupení studentů
V rámci jednodenní návštěvy Vatikánu zavítal prezidentský pár také do české papežské koleje Nepomucenum. Zde se konal slavnostní oběd a odpoledne v kapli Nepomucena proběhlo setkání s vedením a obyvateli koleje, dětmi a rodiči z České školy Řím. Toto setkání bylo obohaceno o vystoupení třicetičlenného pěveckého sboru studentů velehradského gymnázia, který přicestoval prezidentským speciálem. 
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou