26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Pouť kněží má oživit víru

17. 4. 2013

|
Tisk
|

Místem s největší hustotou kněží na kilometr čtvereční se v těchto dnech stal Velehrad. Při Národní kněžské pouti, probíhající v rámci oslav cyrilometodějského jubilea, se zde totiž sešlo několik stovek duchovních z celé ČR.

Vydání: 2013/16 Křesťanství na turné, 17.4.2013, Autor: Jiří Gračka

Důvody, které účastníky na Velehrad přivádějí, jsou různé. „Na pouti chci prosit za sebe i za všechny spolubratry a za celou církev,“ svěřil se KT například P. Vladimír Mrázek z Nové Hradečné na Olomoucku. Zároveň se prý těší na setkání s dalšími duchovními. „V realitě pastorace je kněz celkem vzdálen od ostatních spolubratří. Zde ale máme možnost zakusit velké kněžské společenství a tím se povzbudit pro další službu Pánu,“ řekl.

Podle P. Antonína Baslera z Olomouce je Národní pouť kněží jedním z vrcholů oslav probíhajícího cyrilometodějského jubilea. „Kněz, který žije a cítí s církví, by na takovém setkání určitě neměl chybět,“ vysvětlil a dodal: „Jedu také proto, abych ve společenství s kněžstvem našeho národa poděkoval Bohu za nedocenitelný dar víry a z něj vyplývající dar povolání ke kněžství, z něhož se s přibývajícím věkem stále více raduji.“

Vděčnost je jedním z motivů i pro P. Františka Krále ze Vsetína: „Za to, že jsem křesťanem a mohu lidem sloužit jako kněz, vděčím mimo jiné svatým Cyrilu a Metoději,“ připomněl. Podobně hovoří také P. Pavel Stuška z Kroměříže: „Rád bych během pouti poděkoval dobrému Bohu za dary života, víry a povolání ke kněžství,“ sdělil pro KT a doplnil: „Těším se rovněž na setkání se známými a spolužáky, na společné slavení liturgie i na přednášky.“

Těch je v třídenním programu zařazeno mnoho, a účastníci si tak mohou vybírat z témat jako etika a morálka, liturgie, evangelizace či praktické otázky kněžského života a služby.

Mezi přednášejícími nechybí Mons. Tomáš Halík, P. Marek Vácha, P. Vojtěch Kodet či Kateřina Lachmanová. Zvláštní pozornost je věnována osobě kardinála Tomáše Špidlíka, od jehož úmrtí uplynuly 16. dubna tři roky – a na tento den byla proto naplánována přednáška 
P. Marka Ivana Rupnika, blízkého spolupracovníka kardinála Špidlíka.

Vedle přednášek čeká na kněze několik mší a dalších bohoslužeb. Pondělní večer už společně prožili při kající bohoslužbě, na úterý je zase naplánována bohoslužba vyslání kněží jako služebníků evangelia.

Ještě před zahájením pořadatelé očekávali, že by se hlavní části programu mohlo zúčastnit až 600 kněží. V dějinách ČR se tak velké setkání koná vůbec poprvé, tradice kněžských poutí na Velehradě je nicméně staršího data. Během posledních třiceti let se do historie zapsala zejména dvě taková setkání.

„Pouť v dubnu 1985 při výročí smrti sv. Metoděje byla předznamenáním velké pouti toho roku, kde katolíci poprvé významně zvedli hlavu a ozvali se proti režimu,“ uvedl olomoucký arcibiskup Jan Graubner. A zatím poslední celonárodní pouť kněží se na Velehradě konala v září 1990, tedy po pádu komunismu. „Tato pouť měla kající ráz a byla výrazem pokání za všechny kněžské chyby v době komunismu, zvláště pak za ty, kdo jakýmkoli způsobem kolaborovali s režimem,“ objasnil arcibiskup Graubner.

A jaký je podle něj význam letošního setkání? „Kněžskou pouť v Roce víry a zároveň při oslavách výročí příchodu slovanských apoštolů vidím také jako znamení. Kněží, kteří nesou zodpovědnost za šíření víry a duchovní vedení, musí nejprve sami v sobě oživit plamen víry a jasně ji vyznat. Pak mohou osobní vztah k Bohu s novým zápalem budovat i v ostatních,“ uzavřel arcibiskup Graubner.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou