26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Pouť důvěry bude v Praze

8. 1. 2014

|
Tisk
|

Co se dlouho šuškalo, je nyní oficiální – příští pouť důvěry vedená bratry z Taizé bude za rok v Praze. Do srdce Evropy se tak vrátí po 24 letech. Poutě se každoročně účastní desítky tisíc mladých lidí z celé Evropy.

Vydání: 2014/2 Tři králové vyrazili do ulic!, 8.1.2014, Autor: Tomáš Kutil

„Sejdeme se ve městě, které se nachází v samém středu Evropy. Bude to Praha,“ oznámil před pár dny ve Štrasburku, kde se konala poslední pouť důvěry, bratr Alois, představený komunity v Taizé. Praha tak znovu zažije jedinečnou atmosféru ekumenických meditativních modliteb a zpěvů, které už desítky let lákají do Taizé mladé lidi z celého světa. A bude to příležitost i k mnoha setkáním a prolínání různých životních stylů a zkušenosti. Během pouti totiž mladí lidé bydlí v rodinách místních křesťanů.

věříme, že srdce evropy omládne

Přímo ve Štrasburku byl tomuto oznámení přítomen kardinál Dominik Duka a také on pozval všechny přítomné mladé lidi do Prahy. „Zvu vás do města, které je od počátku našich dějin duchovním i kulturním centrem nejenom naší vlasti, ale celé střední Evropy. Uvítá vás monumentální panorama Pražského hradu s katedrálou sv. Víta, řada chrámů a kostelů křesťanských církví, které v Praze působí a hlásají evangelium. Těší se na vás také vaši bratři a sestry z křesťanských církví a doufají, že prožijete přelom roku 2014–2015 v naší matce měst Praze,“ uvedl kardinál Duka. K pozvání se připojil i Daniel Fajfr, předseda Ekumenické rady církví v ČR. „Věříme, že díky vaší přítomnosti a modlitbám ono srdce Evropy omládne. Těšíme se na vás, vezměte s sebou své přátele a za rok, dá-li Bůh, na viděnou,“ doplnil Fajfr.

„Vybavují se mi obličeje poutníků sedících u našeho kuchyňského stolu v roce 1990. To mi byly asi dva roky a bál jsem se. Nyní je mi čtyřiadvacet a těším se. A doufám, že jako země obstojíme! Praha má určitě co nabídnout. Snad budeme mít co nabídnout i jako lidé, farnosti a domácnosti a otevřeme nejen své dveře,“ přeje si Petr Šilhavý z Prahy. Radost nad příštím místem setkání neskrývá ani další Pražan Petr Hromek: „Zároveň jsem plný očekávání, jak se s tím zvládneme popasovat. Ale věřím, že tak jako tak to bude krásné a Praha, která už v minulosti byla městem, kde se prolínaly různé národy, jazyky a myšlenky, se díky tomuto setkání zase jednou rozjasní a naplní radostí.“

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou