16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Potomci vysídlených Italů přijeli na pouť

2. 5. 2018

|
Tisk
|

S Italy přijel i pěvecký sbor, který půl hodiny koncertoval před katedrálou. Snímek autorka

Vydání: 2018/18 Na festival víry se všemi diecézemi, 2.5.2018, Autor: Kateřina Koubová

Na pětidenní pouť se do České republiky dvěma autobusy vypravili Italové z horského údolí Valle di Ledra v provincii Trento (Trident). Letos si připomínají sto let od události, která vyhnala jejich předky do několika moravských a českých obcí, kde se o ně postarali.


„Před sto lety, když vypukla první světová válka, všechny obyvatele, kteří žili v Ledrenském údolí, tedy na hranici Rakouska-Uherska a Itálie, poslalo mocnářství pryč – byli příliš vystaveni válečné vřavě a bombám. Přijali je v zemích Čech a Moravy na různých místech. Nyní chtějí poděkovat za tehdejší přijetí,“ popsal pro KT krušnou historii emeritní arcibiskup Luigi Bressan, který přijel do České republiky s nimi. Ti, kteří válku přežili (na 400 je jich u nás pohřbených), se po čtyřech letech vrátili. Na druhou vlast ale nezapomněli. Studená válka však kontaktům nepřála, a tak se teprve před deseti lety Italům podařilo navázat družbu s obcemi, v nichž jejich praprarodiče pobývali. „Přijeli jsme oslavit stoleté výročí a přijelo nás sto,“ shrnul pro KT Giuliano Pellergini, bývalý starosta Pieve di Ledro a nyní předseda Associazione culturale amici della Boemia e della Morava (Kulturního sdružení přátel Čech a Moravy), v níž je svaz obcí Ledra.
Modlitba za obě země
Pouť zahájili italsko-českou mší svatou se svým emeritním arcibiskupem v pražské katedrále, kam je doprovodili čeští přátelé včetně generálního sekretáře ČBK P. Stanislava Přibyla i zástupci českých a moravských obcí – například Buštěhradu, Příbrami či Blanska. Spolu se modlili za obě země, za papeže Františka, za své rodiny a za mír v zemích, kde zuří konflikty. „Až mě dojímá, že jsme tady jen pár dní poté, co jste v katedrále pochovali vzácného kardinála Josefa Berana, který hodně vytrpěl, a přitom si zachoval důstojnost,“ dodal ještě po mši svaté v katedrále emeritní arcibiskup Bressan, který se znal osobně i s kardinálem Vlkem a nyní se po příjezdu do Prahy setkal také s kardinálem Dominikem Dukou.
Pamětníci už nežijí, přátelství přesto vydrželo
Italové dorazili i s pěveckým sborem, který asi půlhodinu koncertoval před katedrálou. Zazpíval i českou hymnu s italským textem a pak i bezchybně česky. V neděli pořádali koncert ve Španělském sále Pražského hradu a v pondělí je čekala návštěva Příbrami a pouť na Svatou Horu. „Pamětníci už nežijí, ale to přátelství existuje stále a my si toho velice vážíme,“ konstatovala starostka Buštěhradu Daniela Javorčeková s tím, že spolupráce se rozvíjí nejen mezi starosty či pěveckými sbory, ale i na úrovni hasičů nebo škol. „Celé je to neuvěřitelná historie, to vysídlení Italů, v Buštěhradě jich bylo asi sto,“ upřesnila. Místní obyvatelé jim tenkrát pomohli a postarali se o ně.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou