26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Pontifik v europarlamentu mluvil o naději

2. 12. 2014

|
Tisk
|

„Byl to skvělý den,“ shrnul své dojmy z vystoupení papeže Františka před poslanci Evropského parlamentu předseda lidoveckého klubu Manfred Weber. Hlavu katolické církve europarlament hostil po dlouhých šestadvaceti letech.

Vydání: 2014/49 Papež v Turecku vybídl ke sjednocení, 2.12.2014, Autor: Alena Scheinostová

Je úterý 25. listopadu a ve štrasburském sídle Evropského parlamentu (EP) na papežův příjezd čeká bezmála plný počet poslanců a tisíc novinářů – přibližně třikrát víc, než je obvyklé. Vládne nervozita, dílem z přísných bezpečnostních opatření (celé okolí europarlamentu a Rady Evropy je od rána striktně uzavřeno), dílem kvůli zkušenostem z předchozích papežských návštěv. Vystoupení Jana Pavla II. před europoslanci v roce 1988 narušil Ian Paisley, reprezentant Severního Irska, který vyskočil ze svého místa s rudým transparentem „Jan Pavel II. Antikrist“ a začal papeži přímo v sále spílat. Plánovaná návštěva jeho nástupce Benedikta XVI. v roce 2008 se nakonec ani neuskutečnila, a ač byl jako oficiální důvod uváděn papežův vysoký věk, spekulovalo se o obavách z podobně nepřátelského přijetí.
František přijíždí, kapela hraje Ódu na radost. Unavený výraz na pontifikově tváři střídá úsměv, ostražitost jej však neopouští ani ve chvíli, kdy už stojí v hlavním zasedacím sále a začíná svou řeč. „Z titulu svého pastýřského poslání se obracím na všechny evropské občany s poselstvím naděje a povzbuzení.“ Připomíná, že Evropská unie vznikla z přání vybudovat jednotnou Evropu, kde žijí různé národy v míru a člověk má svou nezpochybnitelnou důstojnost. „Kde je však důstojnost bez svobody přesvědčení, bez jasných pravidel? Kde je důstojnost, nemá-li člověk co jíst, chybí mu životní minimum, chybí mu práce?“
Františkova řeč je náhle přerušena potleskem – spontánním a silným – necelých deset minut poté, co začal mluvit. Pokračuje už pevněji, přidává gesta. Auditorium mu pozorně naslouchá. Papež varuje před přílišným individualismem, jenž odděluje člověka od jeho okolí, mluví o samotě jako jedné z „chorob dnešní Evropy“. „Zdá se, že velké ideály, které inspirovaly Evropu, ztratily přitažlivost před byrokratismem jejích institucí,“ míní František.
Takřka třičtvrtěhodinový projev je bouřlivým aplausem přerušen celkem jedenáctkrát – třeba po varování před snížením lidské bytosti na součástku v soukolí, jež se naprogramuje, opotřebuje a vyhodí, po odmítnutí nábožensky motivovaného násilí, po výzvě zodpovědně spravovat přírodní zdroje a po výrocích na obranu rodiny, solidarity či důstojnosti práce proti bezohledným ekonomickým zájmům. Vědomí křesťanských kořenů Evropy a křesťanských hodnot zaznívá v papežově podání jako nezbytný úhel, odkud je na místě připomenuté problémy nahlížet. „Vám zákonodárcům náleží úkol chránit a podporovat růst evropské identity. Proto vás povzbuzuji v úsilí, aby Evropa znovuobjevila svoji dobrou duši,“ prohlašuje František.
Na závěr je odměněn dlouhým potleskem vestoje. Odchází, ale je zadržen a žádán o požehnání. Rád vyhoví. „Svatý otče, jste osobností, která ukazuje směr ve velmi dezorientované době. Váš potlesk, milí poslanci, ukazuje, že papež František promluvil přímo k vašim srdcím,“ děkuje viditelně pohnutý předseda Evropského parlamentu Martin Schulz.
Po Františkově odchodu – přesunul se do sídla Rady Evropy, aby i zde hovořil k přítomným – zazní též poděkování poslancům z řad levice a Zelených, kteří patřili k nejhalasnějším kritikům papežovy návštěvy, a přesto během ní zachovali dekorum. „Tady se o křesťanství pomalu nesmí mluvit,“ přibližuje posléze český lidovecký poslanec Pavel Svoboda jen s nepatrnou nadsázkou. „Minimum konkrétních poukazů ke křesťanství usnadnilo přijetí papežových slov. I tak to byl ale úžasný státnický projev – jeden z nejlepších, co tu kdy zazněly,“ hodnotí politik. Pro tento okamžik František Evropě novou naději bezesporu dal. Teď je na ní, jak s ní napříště naloží.
Plné znění obou Františkových projevů v češtině najdete zde a zde
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou