26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Počet svateb stoupá

11. 6. 2019

|
Tisk
|

Loni se v Česku konalo nejvíce svateb od roku 2007. Církevních byla desetina: 5 470 z 54 470.

Vydání: 2019/24 Vstoupili do křesťanské dospělosti, 11.6.2019, Autor: Tomáš Kutil

V případě prvních sňatků, tj. mezi dvěma svobodnými, je procento církevních obřadů ještě vyšší – 15 %. Tradičně bývá každoročně více církevních svateb na Moravě. V nábožensky nejživějších regionech jihovýchodní Moravy se dlouhodobě až 80 % sňatků svobodných uzavírá v kostele, naopak na severozápadě Čech v oblastech bývalých Sudet je podíl církevních sňatků kolem 5 %. Údaje zveřejnil Odbor církevních analýz ČBK.
I přes větší závaznost církevního manželského slibu se k této formě sňatku odhodlává v Česku i velké procento nevěřících. Je zde totiž dlouhodobě vysoký počet církevních svateb párů, kde jeden je věřící a druhý ne. Oproti jiným státům si v ČR katolíci berou často nepokřtěné (více než 30 % církevních sňatků). V 7 % si pak berou osobu jiného vyznání. Tímto trendem se ČR vymyká jiným státům a tvoří unikát (celosvětový průměr je 10 %).
„Nekanonický církevní sňatek představuje stejně závazek jako naději na udržení a předání víry dětem. Svatba v kostele je pro nevěřící zajímavou možností kontaktu s vírou a Bohem, protože závazek společného života podle církevního obřadu má mnohem větší váhu,“ komentuje tento trend generální sekretář ČBK P. Stanislav Přibyl.
Na Slovensku je církevních svateb s nekatolíkem 15 %, v tradičně katolických zemích je zastoupení těchto nesvátostných manželství ještě nižší (v Polsku 1,5 %, v Itálii 2,5 %). Sňatky s nekatolíky jsou častější pouze v zemích s různými, hojně zastoupenými denominacemi. Ve Francii tvoří 16 % z církevních sňatků a v Německu je to přes 35 %. V těchto zemích je ale nekatolický snoubenec často jiného vyznání.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou