26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Po stopách Padre Pia

20. 3. 2018

|
Tisk
|

„Tento skromný kapucín udivil svět svým životem zcela oddaným modlitbě a trpělivému naslouchání bratřím, do jejichž ran lil balzám Kristovy lásky,“ řekl papež František na počátku svého putování po stopách otce Pia.

Vydání: 2018/12 Po stopách Padre Pia, 20.3.2018, Autor: Lukáš Nosek



V sobotu 17. března se papež František vydal do míst spjatých se svatým kapucínem Padrem Piem.
Svou pouť zahájil v Pietrelcině, přesněji kousek od města na vrchu zvaném Piana Romano, kde před sto lety Padre Pio obdržel stigmata. Dorazil sem jako vůbec první papež v historii. Ve zdejší kapli se krátce pomodlil a setkal se se zdejšími obyvateli.
V promluvě František poznamenal, že svou pouť začíná v místech, kde otec Pio přebýval v roce 1911. A již tehdy mladý kapucín zažíval útoky zlého démona. „V oněch hrozných momentech otec Pio čerpal životní mízu ze soustavné modlitby a důvěry, kterou vkládal v Pána,“ řekl papež a citoval z korespondence Padre Pia: „Všechny ošklivé přízraky, které mi démon vnášel do mysli, zmizely, jakmile jsem se s důvěrou svěřil do Ježíšova objetí.“ A František dodal: „Tady je veškerá teologie! Máš problém, jsi sklíčen, nemocen? Svěř se do Ježíšovy náruče.“
Tři inspirace ze života svatého kapucína
Návštěva pokračovala v San Giovanni Rotondo, kde svatý kapucín žil většinu svého života. Zde se papež setkal s asi čtyřiceti dětskými pacienty onkologického oddělení nemocnice (Dům úlevy), která vznikla podle představ Padre Pia v padesátých letech. Papež se s nimi fotografoval, objímal je a žehnal jim. Třináctiletá dívenka prohlásila: „Až se uzdravím, přijedu tě navštívit,“ což papež s radostí kvitoval.
Po návštěvě nemocnice se Svatý otec vydal do kostela, kde se pomodlil u relikvií Padre Pia. Zastavil se také u kříže (dovezeného pro tuto událost z vrchu u Pietrelciny), před nímž světec stigmata obdržel. Při mši svaté, kterou papež sloužil na prostranství před chrámem pro asi 30 tisíc věřících, nabídl také tři inspirace ze života svatého kapucína, které propojil s evangeliem. Přítomné vybídl k důvěře v modlitbě, ke službě potřebným a k setkávání s Bohem ve zpovědnici.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou