26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Papežem se stal Argentinec Bergoglio, vybral si jméno František

13. 3. 2013

|
Tisk
|

Vydání: 2013/11 Kardinálové volí papeže, 13.3.2013, Autor: Tomáš Kutil

Na nového papeže čekaly desetitisíce jásajících lidí, které po oznámení úspěšné volby provolávaly Viva il Papa! (Ať žije papež!) nebo Habemus Papam! (Máme papeže!) a mávaly vlajkami svých zemí. Vidět byly i české vlajky.

První veřejné vystoupení nového papeže se neslo ve velmi přátelském duchu, kdy František I. s úsměvem a velmi prostě pozdravil všechny přítomné. Poté inicioval modlitbu za svého předchůdce Benedikta XVI. a krátce na to následoval další nezvyklý krok – před tradičním požehnáním, které udělil, ještě požádal všechny přítomné, aby se pomodlili nejprve oni za něj a na několik vteřin tiše sklonil hlavu.

    Bergoglio je prvním zámořským papežem a také prvním jezuitou, jenž usedá na papežský stolec. Po více než 1200 letech je prvním papežem, který se narodil mimo Evropu. Tím předchozím byl Řehoř III., který pocházel ze Sýrie a katolickou církev vedl v letech 731 až 741. I před ním zasedlo na Petrův stolec několik mimoevropských papežů, vesměs původem z afrických či asijských provincií někdejší římské říše.

    Už po odstoupení Benedikta XVI. se spekulovalo, že příští papež by mohl pocházet z jiného kontinentu než evropského. Za větší favority však považovali znalci poměrů v církvi například Brazilce Odila Scherera, kardinály ze severní Ameriky, Kanaďana Marka Oulleta, newyorského arcibiskupa Timothyho Dolana, a také některé africké kardinály.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou