16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Papež píše věřícím: Radujte se!

10. 4. 2018

|
Tisk
|

Papež František napsal toto pondělí 9. dubna věřícím dlouhý dopis – apoštolskou exhortaci s názvem Gaudete et exsultate (Radujte se a jásejte), v níž vzkazuje: Všichni jste povoláni k tomu stát se svatými.

Vydání: 2018/15 Tisíce lidí podpořily rodiny, 10.4.2018, Autor: Lukáš Nosek


„Jsi tím, kdo není spokojen se svou průměrnou existencí? Papež František ti napsal dlouhý dopis. Je zprávou pro všechny, kteří každodenně riskují, jdou vstříc různým výzvám a příležitostem; je zprávou pro ty, kteří s láskou vychovávají své děti, pro ty, kteří těžce pracují, aby domů přinesli chléb, pro ty, kdo jsou starší, pro ty, kdo se připravují na život, i pro kněží i sestry, protože každý z nás je volán ke svatosti,“ píše papež všem křesťanům v nové exhortaci, která je důležitým dokumentem jeho pontifikátu.
Světec je ten, kdo lituje
Už Druhý vatikánský koncil zdůraznil, že ke svatosti jsou povoláni členové každého životního stavu, tedy kněží, řeholníci i laici. Papež František stejnou pravdu prohlubuje o aspekt slabosti každého člověka. Podle něho je světec nikoliv ten, který nezhřešil, ale ten, který litoval a prosil o odpuštění. František se tímto důrazem snaží povzbudit každého čtenáře, že všichni lidé jsou povoláni ke spáse, tedy že se mohou stát světci.
V logice svého pontifikátu
Svatý otec tímto textem navazuje na celý svůj pětiletý pontifikát. Opakuje zde mnohé z toho, co již napsal a co stále hlásá. Proto nechce mluvit jen o lidech, o hříšnících, ale chce jim ukázat velikost Božího odpuštění, Božího milosrdenství. A chce věřící povzbudit, aby si uvědomili, že se k nim Bůh sklání a přichází za nimi kamkoliv.
Ve třetí kapitole exhortace se inspiruje Ježíšovým kázáním na hoře z 5. kapitoly Matoušova evangelia. Na podkladě osmi blahoslavenství popisuje, čím je svatost v dnešní době: „Být chudým v duchu, to je svatost; reagovat pokorně a jemně, to je svatost; umět plakat s druhými, to je svatost; být žíznivý a hladový po spravedlnosti, to je svatost; dívat se a jednat milosrdně, to je svatost; zachovat si srdce čisté od veškeré špíny, která poskvrňuje lásku, to je svatost; zasévat pokoj kolem sebe, to je svatost; zachovávat každým dnem cestu evangelia navzdory všem problémům, to je svatost.“
Mít smysl pro humor
Ve čtvrté kapitole exhortace se František věnuje zase poznávacím znamením světců. Jsou to v první řadě ti, kdo kráčejí Ježíšovou cestou – jsou vytrvalí, trpěliví a jemní. Rozhodně mají podle papeže smysl pro humor a jsou lidmi radosti. Mají také odvahu a zdravé nadšení. Nejsou individualisty, ale žijí pro společenství. Nejdůležitější vlastností světců však podle Petrova nástupce je život hluboké a stálé modlitby.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou