26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Papež na prázdninách: knihy, klavír a procházky

15. 8. 2005

|
Tisk
|

Odpočinek, studium, výlety, ale také příprava dokumentů a dokonce prý práce na nové knize – tak tráví prázdninový čas papež Benedikt XVI. Jak vypadá letní dovolená Svatého otce?

Vydání: 2005/31 Farní rady, 15.8.2005

Papež vstává brzy, mši svatou slaví o půl osmé, nasnídá se a pak se i navzdory své dovolené dává do práce. Do Valle d´Aosta v italských Alpách si s sebou přivezl pověstný kufr knih a materiálů k prostudování. Čte buď v zahradě nebo ve své pracovně v prvním patře chaty postavené salesiány před devíti lety pro Jana Pavla II. I po obědě zasedá znovu ke stolu a pracuje zhruba do páté odpolední. Četba a studium však nejsou jedinou náplní papežových prázdninových dnů. Vatikánský mluvčí například potvrdil, že ve volných chvílích papež usedá za klavír, který mu do Les Combes dali převézt salesiáni a zástupci tamního regionu. Klavír v horské chatě měl být pro papeže překvapením, proto ani nikdo z Vatikánu nepřivezl noty. Partitury pak musely být zakoupeny až na místě. „Kdyby se vám podařilo dostatečně se přiblížit k jeho chatě, je docela dobře možné, že ho uslyšíte hrát. Papež Benedikt XVI. hraje na klavír velmi dobře,“ informoval přímo z místa zpravodaj Vatikánského rozhlasu Salvatore Mazza.

V podvečer se pak papež vydává na Pileo, horské louky a pastviny, kam lze snadno vyjet mimo veřejné cesty, a tedy z dosahu zvědavců, fotografů a novinářů. Na procházkách se modlí růženec nebo rozmlouvá se svým sekretářem. Proslýchá se, že po příjezdu prohodil pár slov papež také s místním farář donem Paolem, který jej přivítal slovy: „Od teď jste mým farníkem!“, a Benedikt XVI. mu se smíchem odpověděl: „Nebojte se, budu poslušný farník.“

Jednoho dne Benedikt XVI. také nečekaně navštívil městečko Les Combes. Pozdravil se s jeho obyvateli, mimo jiné rozmlouval s místním asi devítiletým chlapcem, který prý Svatému otci popsal okolní horské štíty. Společně je pak sledovali dalekohledem.

Život v celém údolí se točí kolem vzácného hosta. Hlavním cílem všech spolupracovníků papeže i místních lidí je zajistit mu pohodu a odpočinek. Tituly lokálních novin hlásají „Papež znovu mezi námi“ – a mezi vzpomínkami na papeže Jana Pavla II., zvlášť spjatého s tímto regionem, se pyšní tím, že Benedikt XVI. na svého předchůdce navázal i co se týká způsobu trávení prázdnin.

Vatikánský mluvčí Joaquín Navarro Valls při této příležitosti nepotvrdil ani nevyvrátil dohady o přípravě encykliky. Uvedl však, že by spíš „sázel na knihu, a to možná ne jednu“.

Tiskový mluvčí dále zmínil, že papeže klidná dovolená zaskočila. Během jednoho z výletů poznamenal, že by si dřív neuměl představit, že se jako papež bude moci procházet po horských stezkách sám, v takovém poklidu a bez nutnosti se skrývat.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou