26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Papež míru navštívil Egypt

2. 5. 2017

|
Tisk
|

Cesta papeže Františka do zraněného Egypta se nesla ve znamení slov Zmrtvýchvstalého „Pokoj vám“. Papež je adresoval muslimům, koptům i katolíkům. Řadou proslovů, setkání a jemných přátelských gest ukázal, jak být staviteli mostů vzájemného porozumění.

Vydání: 2017/18 Papež míru navštívil Egypt, 2.5.2017, Autor: Lukáš Nosek


„Papež míru v Egyptě míru“ – tak znělo oficiální motto papežovy návštěvy v metropoli na Nilu, kterou vykonal minulý pátek a sobotu pouhé tři týdny poté, co byly spáchány útoky na dva křesťanské kostely v zemi. Své proslovy zahajoval arabským slovem „salam“, které vyjadřuje mír a pokoj: „salam alejkum“, tedy „pokoj s vámi“.
I katarská televize al-Džazíra si všímala papežovy cesty a ocenila její mírové poselství, kterým bylo nejen vyjádření podpory menšinám, zvláště křesťanské koptské komunitě, ale i budování mostů porozumění mezi islámem a křesťanstvím. Konkrétně tato televize komentovala Františkův důraz na neslučitelnost extremistických a násilných ideologií s pravou vírou v Boha. „Pro věřícího je jediným přípustným extremismem láska!“ zdůraznil Svatý otec.
Na místě atentátu
Návštěva měla tři cíle. Nejprve bratrské setkání s muslimy (šejch univerzity al-Azhar Ahmad al-Tajíb) a s politickými představiteli muslimského Egypta (prezident Abd al-Fattáh as-Sísí). Svatý otec podpořil jejich snahy reformovat islám osvobozením od ideologických interpretací.
Vrcholem v tomto směru byla účast a projev na mezinárodní konferenci o míru na půdě nejstarší univerzity al-Azhar, jedné z největších sunnitských autorit. Setkání, při němž se papež objal s šejchem univerzity, se účastnili i konstantinopolský patriarcha Bartoloměj I. nebo chaldejský patriarcha Louis Rafael I. Sako. Šlo skutečně o historické setkání zástupců křesťanského a muslimského světa.
Druhým cílem návštěvy bylo bratrské ekumenické setkání s představiteli východních církví a zvláště se zdejší koptskou pravoslavnou církví v čele s patriarchou Tavadrosem II. I zde se jednalo o vyjádření podpory, ale i o stvrzení společné víry. Svatý otec a patriarcha totiž podepsali prohlášení oboustranně uznávající křest. Závěrem pátečního programu bylo ekumenické modlitební setkání a návštěva pietního místa tzv. zdi mučedníků u kostela sv. Petra, kde 11. prosince minulého roku vybuchla bomba a zabila 29 lidí.
Arabský Otče náš
Návštěva Petrova nástupce v Egyptě vyvrcholila setkáním s katolickou komunitou. Již v pátek večer u zdejší apoštolské nunciatury čekalo na papeže Františka několik stovek studentů z blízké comboniánské katolické školy. Papež je pozdravil a pomodlil se s nimi arabsky Otče náš.
Sobotní program pak začal mší svatou na armádním fotbalovém stadionu pro asi 15 tisíc věřících, jak uvedlo vatikánské tiskové středisko. Později se Svatý otec setkal ještě s kněžími, zasvěcenými osobami a seminaristy koptské katolické komunity ve čtvrti Maʻadi na hřišti u semináře. Jim věnoval duchovní proslov o sedmi možných pokušeních. Kolem páté hodiny odpolední pak papež odjel na letiště, kde se s ním osobně rozloučil i prezident as-Sísí.
Morální podpora pro všechny kopty
Papežova návštěva přinesla novou naději, jak se nechal slyšet třeba egyptský muslimský zpěvák Mohamed Mounir. Ten papeži poděkoval za obdiv k egyptské zemi, když jí nazval zemí civilizace, lásky a míru, a tím podpořil všechny Egypťany. Egyptský kopt Fawzy Faheem, jehož bratr zemřel na Květnou neděli v Alexandrii při útoku na katedrálu, zase ocenil, že papež přinesl vskutku naději a povzbuzení: „Terorismus je idea, která vyžaduje intelektuální souboj. Návštěva papeže a jeho slova v tomto ohledu byla pro kopty pravou morální podporou.“

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou