26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

'Otevřete, viděly jsme prázdný hrob!'

10. 4. 2006

|
Tisk
|

Vydání: 2006/15 Velikonoce, 10.4.2006, Autor: Václav Štaud

Příběh umučení a zmrtvýchvstání Krista v podání mládeže z Dolních Bojanovic

„On vstal! Ježíš žije!“ Tři mladé ženy v oděvu z Kristových dob doslova proletí kostelem s křikem tak nadšeným, že se přítomným tají dech. Zastaví se u zamčených dveří sakristie a tlučou ze všech sil na apoštoly: „Otevřete, viděly jsme prázdný hrob!“ To je jedna ze scén pašijové hry Na kříž s ním, se kterou amatérští herci z Dolních Bojanovic objížděli po celou postní dobu brněnskou diecézi.

Při představení herci strhávají diváky k hodinové napjaté pozornosti. „Slova zaznamenaná apoštolem Janem dostávají v tomto podání úplně jinou sílu. Řada dramatických scén Kristova umučení a zmrtvýchvstání se doslova zarývá do posluchačovy duše, ať to je Pilátův soud, křížová cesta nebo krutá smrt na Golgotě. Vše vrcholí, když k apoštolům i divákům přichází Zmrtvýchvstalý se slovy ,Nebojte se!‘,“ popisuje své dojmy lékařka Ludmila Hlaváčová, která na představení přivedla i několik vnoučat.

Pašijovou hru nazkoušela skupina pětadvaceti mladých lidí. Patří k nim Stanislav Bílek - režisér, scenárista a současně představitel Piláta, a Eduard Zámečník, jenž skvělým způsobem ztvárňuje roli Ježíše. Soubor vznikl na půdě orelské jednoty v Dolních Bojanovicích, která s 250 členy patří k největším v České republice. Hudba je téměř celá autorským dílem místní skupiny Kytaráci, jejíž písničky (vydané na šesti CD) hrají skupiny katolické mládeže v celé republice.

Hra Na kříž s ním měla premiéru už v roce 1999. Loni ji Bojanovičtí oprášili, na zkoušku vyjeli do Blanska a slavili úspěch. Letos už cestovali každou sobotu i neděli po celou postní dobu a hráli především na Vysočině. Jednotlivé „štace“ objížděl soubor navzdory kruté zimě, která se do nich zakusovala ve venkovských chrámech, i přes hromady sněhu, kterými se musel jejich autobus prodírat. Vše bez nároku na odměnu. Soubor přijímal peníze pouze na uhrazení technických nákladů. Kostýmy i potřebné rekvizity si herci zhotovili sami, zvukovou a osvětlovací techniku si soubor půjčuje.

Na závěr představení děkuje režisér Stanislav Bílek za celý kolektiv aplaudujícímu publiku: „Dnes ráno v kostele moje malá dcera moc stála o to, abych ji vzal do náruče. Pochoval jsem ji a současně jsem si uvědomil, jak málo my dospělí toužíme po lásce nebeského Otce, kterou nám prostřednictvím svého Syna tak hojně projevil a projevuje. Proto jsem rád, jestli se nám tuto ,lásku krajnosti‘ podařilo alespoň trošku přiblížit.“
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou