26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Odešel kolega Petr Příhoda

16. 9. 2014

|
Tisk
|

Ve věku 75 let zemřel v neděli 14. září lékař, vysokoškolský pedagog, publicista a spoluzakladatel přílohy KT Perspektivy Petr Příhoda.

Vydání: 2014/38 Papež František oddal dvacet párů, 16.9.2014, Autor: Jiří Prinz

„Je to nenahraditelná ztráta nejen pro redakci Perspektiv a Katolický týdeník, ale i pro celou českou publicistiku. Petr Příhoda patřil k našim nejvýznamnějším komentátorům, a to jak společenského, tak církevního života,“ říká šéfredaktor KT Antonín Randa. Jeho slova potvrzuje i redaktor Českého rozhlasu Radko Kubičko, který s Petrem Příhodou mnoho let spolupracoval: „Petra Příhodu jsem kdysi přizval ke spolupráci na pořadu Události a názory v rádiu Svobodná Evropa. Jeho komentáře byly analytické, měly v sobě nadčasovost i zdravý konzervatismus. Především ale byly vždy kvalitní a inspirující.“
Jako publicista se Petr Příhoda věnoval rozsáhlé tematice sahající od bioetických otázek až po problémy moderních českých dějin. „Zvláště je třeba zdůraznit jeho práci na poli česko-německých vztahů. To je velice důležitý bod jeho publicistického díla,“ uvádí teolog Mons. Aleš Opatrný, který Petra Příhodu v den jeho smrti zaopatřil. „Jeho tvář pár hodin před smrtí byla velmi pokojná, možná se i trochu usmíval. Jsem rád, že zemřel doma mezi svými,“ dodává.
Petr Příhoda se narodil 17. ledna 1939 v Netolicích. Vystudoval obor psychiatrie na Masarykově univerzitě v Brně, kde také, jak sám vzpomínal, nalezl cestu k Bohu. Po roce 1989 působil jako poradce a tiskový tajemník tehdejšího předsedy vlády Petra Pitharta, s nímž ho pojilo letité přátelství. Od roku 1992 až do své smrti přednášel lékařskou etiku na 2. lékařské fakultě Univerzity Karlovy.
Začátkem 90. let stál u zrodu přílohy KT Perspektivy. „To, že jsem mohl spolupracovat s Petrem Příhodou, považuji za jedno z největších obdarování, jichž se mi v životě dostalo. Hodně jsem se od něj naučil a jsem mu za to nesmírně vděčný. Vždy jsem obdivoval jeho noblesu, erudici, vytříbený styl, úsilí dobrat se pravdy, ale především odvahu říkat ji nahlas, i když občas mohla být leckomu nepříjemná,“ říká jeho kolega z Perspektiv Jaroslav Šubrt.
Petr Příhoda byl také autorem několika knih, mimo jiné knižního rozhovoru, který s ním vedl redaktor KT Jan Paulas „To ostatní nechávám na Pánu Bohu“ (KNA 2010). „V Petru Příhodovi ztrácí naše církev i oblast médií důležitého člověka. Často jsem s ním konzultoval různé otázky veřejného života a vážil jsem si jeho upřímnosti, rovnosti a schopnosti říkat věci zcela otevřeně,“ vzpomíná emeritní pražský arcibiskup kardinál Miloslav Vlk.
Poslední rozloučení se zesnulým se uskuteční 22. září ve 13.00 hodin v kostele sv. Antonína
v Praze-Holešovicích.
Petru Příhodovi bude věnováno příští číslo Perspektiv.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou