26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

O nové Evropě v Lille

11. 10. 2004

|
Tisk
|

Vydání: 2004/42 Polští kněží u nás, 11.10.2004, Autor:

Do severofrancouzského Lille se ve dnech 23. - 26. září sjelo kolem čtyř a půl tisíce účastníků z celé Evropy na tzv. Dny dialogu a setkávání, tentokrát inspirované rozšířením Evropské unie.

Setkání sociálně angažovaných křesťanů probíhají ve Francii už od roku 1904 a pořádá je laická organizace Francouzské sociální týdny. Do letošních debat přispěli například předseda Evropské komise Romano Prodi, lucemburský premiér Jean-Claude Juncker či zakladatel komunity Sant´Edigio Andrea Riccardi. Modlitbami celou akci provázela komunita z Taizé.

Třiatřicetičlennou českou skupinu, ke které mj. patřila i Dana Němcová z Poradny pro uprchlíky Českého helsinského výboru, dala dohromady Česká křesťanská akademie. Ve fóru s názvem Svoboda a náboženství vystoupil i děkan pražské Fakulty humanitních studií UK Jan Sokol. Další pracovní fóra se věnovala rodině, míru, veřejné angažovanosti, trvale udržitelnému rozvoji a chudobě.

Michel Camdessus, bývalý výkonný ředitel Mezinárodního měnového fondu, který Francouzským sociálním týdnům předsedá, zdůraznil, že Evropa nesmí být pevností, ale místem otevřenosti a naděje. A v závěru mj. navrhl zřízení evropského statutu dobrovolníka, který by umožnil mladým lidem angažovat se například v rozvojovém světě.

Akce vyvrcholila Mší za Evropu, celebrovanou kardinálem Rogerem Etchegerayem a dalšími 25 evropskými biskupy.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou