26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Nová vládní koncepce rodinné politiky

19. 10. 2005

|
Tisk
|

Jaký je smysl schválené koncepce?

Vydání: 2005/43 Umíte se zasmát sami sobě?, 19.10.2005, Autor: Jiří Macháně

Česká vláda schválila minulý týden koncepci rodinné politiky. Tento dokument má za úkol ukázat směr, jakým by se měla ubírat podpora rodin. Poukazuje také na způsoby, jak toho dosáhnout – mj. navrhuje podporu rozvoje služeb pro rodiny, zvýšení finanční podpory rodin, zmiňuje možnost rozložení tříleté rodičovské dovolené přerušovaně na delší časové období, a navrhuje způsoby, jak skloubit profesní a rodičovskou roli prostřednictvím podpory práce z domova a větším využíváním volné pracovní doby i částečných úvazků, apod. O dokumentu jsme hovořili s jedním z autorů, který je zároveň ředitelem Národního centra pro rodinu České biskupské konference, PhDr. Josefem Zemanem.

 

Jasně deklaruje, že podpora rodiny je problém vysoké politické důležitosti. Takovéto vyzdvihnutí významu rodiny a její podpory je v atmosféře jejího současného hlasitého zpochybňování velmi důležité. Je důležitější než návrhy konkrétních opatření - ta by měla v programech vlády, krajů a obcí na základě této koncepce následovat.

Obecná část je podle mého názoru kvalitní dokument. Některá navrhovaná opatření obsažená v obsáhlejší tzv. speciální části (která většinou vznikala mimo expertní skupinu) jsou místy hodně socialisticky zbarvená a považuji je za sporná. Například mezi řádky projevovaná lítost nad nedostatkem kolektivních zařízení pro děti do tří let navozuje představu, jako by byl žádoucí návrat k praxi jeslí. Nebo podpora otcovské role v rodině je nešťastně zdůvodňována z konfrontační pozice nespravedlnosti vůči ženám, nikoli kvůli vytvoření většího prostoru pro muže ve výchově.

Někteří kritici soudí, že tento vládní dokument nedostatečně podporuje tradiční manželství a rodinu...

Národní koncepce rodinné politiky musí podporovat všechny rodiče, kteří chtějí přivést na svět děti a dobře je vychovávat, a dělá to jasně deklarovanou obecnou podporou rodiny - rozumějte rodiny heterosexuální, stabilní a soudržné. To je maximum, které lze politickým jednáním dosáhnout. Je na nás křesťanech, abychom navíc ukazovali, že se to lépe daří ve stabilních manželských rodinách a že se to též dobře daří tam, kde rodiče zvládají větší počet dětí.

* * * * *

Demografové a ekonomové považují za velký problém zítřka nízkou porodnost. Ekonomicky aktivní lidé budou stěží financovat penzijní a zdravotní systémy pro stále stárnoucí populaci. I proto připravilo ministerstvo práce a sociálních věcí po Národní zprávě o rodině další dokument, kterým chce podpořit rodiny. V Česku připadá na jednu ženu 1,23 dítěte. Podle odhadů odborníků se sice díky letošnímu nárůstu porodnosti toto číslo zvýší na 1,28, ale i tak zůstane ČR na posledním místě pomyslného žebříčku EU. Sociologové soudí, že ženy odkládají mateřství i kvůli podmínkám, s nimiž by se musely potýkat na trhu práce. I na to koncepce poukazuje. Čeští zaměstnavatelé totiž ženám příliš neumožňují sladit rodinný a profesní život. Na částečný úvazek je v ČR zaměstnáno 8% žen, v EU je to průměrně čtvrtina. Matek s dětmi do 12 let u nás pracuje jen 54%, což je v Evropě opět téměř nejméně. Bezdětné Češky jsou přitom zaměstnané z 86 procent, čímž překonávají zbylé Evropanky.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou