26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Nová Bible jako krásná tečka

20. 11. 2013

|
Tisk
|

110 barevných celostránkových ilustrací od významných českých a slovenských výtvarníků obsahuje nové vydání Bible, které vychází u příležitosti 1 150. výročí příchodu sv. Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu.

Vydání: 2013/47 Bude evropské setkání Taizé opět v ČR?, 20.11.2013, Autor: Jan Paulas

Celkem jedenáct umělců se rozhodlo vyjádřit svou poctu našim věrozvěstům prostřednictvím svých výtvarných pohledů na různá biblická témata. „Vidím v tom krásnou tečku na konci letošního cyrilometodějského výročí. A protože se v této Bibli sešli umělci jak čeští a slovenští, tak i katoličtí a evangeličtí, myslím, že je jasným signálem o cestě k jednotě křesťanství,“ říká o novém vydání Knihy knih kardinál Dominik Duka, který je autorem doslovu.

Byl to také on, kdo stál u zrodu této myšlenky před dvěma lety. „S pražským arcibiskupstvím jsme už spolupracovali na předchozích Biblích a pan kardinál přišel s nápadem udělat výpravnou Bibli k letošnímu cyrilometodějskému jubileu. Rozhodli jsme se pojmout ji jako česko-slovenský projekt, takže vychází zároveň v českém i slovenském vydání a podílelo se na ní pět výtvarníků ze Slovenska a šest od nás,“ vysvětluje editorka Petra Diestlerová ze společnosti Euromedia Group, která Bibli vydala. A jak editorka dodává, obrátili se především na umělce, kteří se už ve své dosavadní tvorbě biblickými tématy zabývali.

BYLA TO OBROVSKÁ VÝZVA

Mezi jedenácti výtvarníky nechybí z české strany Jaroslav Šerých, Daniel Balabán, Jan Jemelka, Jan Knap, Miroslav František Koupil či Josef Žáček. „Navrhli jsme celkem 110 nosných biblických témat, která jsme pak rozdělili pro výtvarníky do 11 celků, aby byla z různých biblickýh knih. Šlo nám o to, aby se ilustrace stejného umělce neopakovaly krátce po sobě,“ prozrazuje klíč k výběru Petra Istlerová. „Kdo přišel první, mohl si z těch 11 sestav vybírat, kdo později, dostal, co na něj zbylo,“ prozrazuje s úsměvem jeden z výtvarníků Jan Jemelka a hned dodává: „Ale nebylo podstatné, co si člověk vybere, všechna témata byla krásná, nýbrž jakým způsobem je zpracuje.“ Technika zpracování byla totiž volná – a tak někdo volil akvarel, jiný temperu na papíře či oleje.

„Byla to pro mě obrovská výzva. Mám Bibli zafixovanou s ilustracemi Gustava Dorého, francouzského mistra minulé doby, a ty jeho rytiny jsou nedostižnou laťkou,“ přiznává Jemelka. „Ale protože šlo o kolektivní záležitost a já měl vždycky rád setkání výtvarníků, když se na nějakém tématu konfrontovali jejich různé pohledy, na nabídku jsem kývl a věnoval tomu rok práce.“ S podobnou vděčností hovoří výtvarník Jaroslav Šerých: „Byly to vzácné chvíle na této planetě. V mém věku dělat na takové tajemné knize je sám úžas.“

Slavnostní uvedení Bible na trh proběhlo v pražském Kaiserštejnském paláci za účasti kardinála Duky i českých a slovenských výtvarníků. Moderátorem setkání byl herec Jan Kačer, který se KT také svěřil, čím ho toto vydání Bible oslovilo: „Mám rád slovesnou Bibli jako literaturu i jako něco, co si denně čtu, a zároveň obdivuji výtvarné umění. A toto spojení je jednak strašně dráždivé a jednak velmi komplikované, protože sednout si a nakreslit, co si miliony lidí před námi představovaly, je nadlidský úkol. Pro výtvarníka to není jen problém techniky a dovednosti, ale hluboké pokory a víry. A to mě zde zajímalo.“

Bible přináší kompletní znění Starého a Nového zákona, které vychází z českého překladu Jeruzalémské bible z roku 2009 od manželů Halasových a skupiny odborníků. A publikace, která bude stát 2 990 Kč, nezamíří jen na knižní pulty. „Nepodařilo se nám ji letos předat papeži Františkovi na Velehradě, ale věřím, že mu ji předáme příští rok v únoru při návštěvě ad limina. Takže i tato Bible bude mít svou roli v dějinách cyrilometodějské úcty,“ uzavírá kardinál Duka.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou