16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Nobelova cena pro Malalaj

14. 10. 2014

|
Tisk
|

Střelili ji do hlavy a krku a málem přišla o život. Nikoli ve válce. Malalaj Júsufzaiová se zasazuje za právo pákistánských žen na vzdělání. Teď se stala nejmladší nositelkou Nobelovy ceny za mír.

Vydání: 2014/42 Ujměte se rodin na útěku!, 14.10.2014, Autor: Tomáš Kutil

Zajímavé je i „rozdělení“ ceny mezi dvě osoby. Malalaj Júsufzaiová a Kailáš Satjárthí totiž reprezentují dva státy, které se příliš v lásce nemají (viz komentář Martina T. Zikmunda). Statečné Pákistánce, které je nyní 17 let, se KT věnoval již před rokem, když za svou statečnost získala od Evropského parlamentu Sacharovovu cenu. Malalaj Júsufzaiová nyní žije ve Velké Británii, ale vyrůstala v Pákistánu. Od svých jedenácti let píše o podmínkách tamních žen a bojuje za jejich právo na vzdělání. Na blogu BBC si vedla v urdštině původně anonymní deník, v němž popisovala řádění Talibanu v pákistánském údolí Svát, kde žila. Tehdy byly na tomto území pod hrozbou smrti zavřeny stovky škol, dokonce i křesťanských, a na osm tisíc žen-učitelek ztratilo práci.
Její texty si rychle našly mnoho čtenářů a stala se známou osobností. Tím si však vysloužila nenávist pákistánských islamistů, kteří na ni spáchali atentát. A jejich výhrůžky se objevily i nyní, krátce po udělení Nobelovy ceny. „Lidi jako Malalaj by měli vědět, že se ne
necháme odstrašit propagandou nevěřících. Pro nepřátele islámu jsme si připravili nabroušené nože,“ napsali na komunikační síti Twitter extremisté z organizace, která se v srpnu odštěpila od pákistánské odnože islamistického hnutí Taliban.
PORAZIT NÁBOŽENSKÝ FANATISMUS
Pro Pákistánce, a především pro ty, kteří se v zemi zasazují o lidská práva, je udělení Nobelovy ceny velkou vzpruhou. „Je to obrovské povzbuzení nejen pro Malalaj, ale pro každého, kdo se snaží změnit poměry v naší zemi, aby lidská práva byla její samozřejmou součástí,“ reaguje katolický aktivista Paul Bhatti, šéf aliance pákistánských menšin (APMA). Júsufzaiová podle něj dělá vše pro to, aby ve svém boji zvítězila, a cenu si plně zaslouží. „Ještě více než předtím se nyní stala symbolem, který posiluje všechny, kdo žijí v naší zemi. Je povzbudivé vidět, jak svět reaguje na aktivity jedné malé dívky,“ dodává Paul Bhatti.
Malalaj Júsufzaiová je podle Bhattiho důležitým příkladem také pro katolické politické lídry v Pákistánu, protože i oni mohou mít vliv na boj proti násilí a za podporu vzdělání. „Násilí a nedostatek vzdělání vyvolávají jen další násilí, ignoranci a fanatismus. Pro naši zemi je naprosto klíčové, abychom pomocí dobrých škol a výuky porazili fundamentalismus,“ upozorňuje Bhatti, který na čas zastával i ministerskou funkci.
Za Malalaj Júsufzaiovou ale stojí i mnozí muslimové. „Je přesně takovou ženou, jaká může porazit náboženský fanatismus,“ říká muslimský aktivista Iftikhar Ahmed, koordinátor organizace Jihoasijské partnerství Pákistán (SAP-PK), a přeje čerstvé laureátce Nobelovy ceny odvahu při konfliktech s Talibanem a dalšími extremisty. Celá země na ni může podle něj být hrdá.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou