26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Nigérie volá: Západ nás ignoruje!

13. 1. 2015

|
Tisk
|

„Modlete se za nás, protože to, co se děje, už nemůže člověk snést!“ Tak zní vzkaz nigerijských křesťanů, které po tisících masakrují džihádisté ze skupiny Boko Haram. Nově jsou připočteny dva tisíce obětí.

Vydání: 2015/3 Společným hlasem proti terorismu, 13.1.2015, Autor: Alena Scheinostová

„Teroristé z Boko Haram nerozlišují. Útočí proti komukoli: muslimům, kteří nesdílejí jejich pohled, křesťanům, animistům, dětem i mladým lidem,“ vzkazuje světu předseda Nigerijské biskupské konference arcibiskup Ignatius Ayau Kaigama. Při masakru z minulého týdne pobili ozbrojenci Boko Haram na dva tisíce civilistů u města Baga a srovnali šestnáct vesnic se zemí. „I jsou-li tyto údaje přehnané, lidé tu trpí, protože je nikdo nechrání. V obsazených vesnicích dochází k naprostému rozvratu,“ alarmuje arcibiskup.
Cílem Boko Haram je ovládnout zemi a nastolit zde islamistický chalífát – což se jí už zdařilo na severovýchodě země. Nigerijští biskupové jsou ve spojení s místními církvemi. „Některé farnosti tu byly uzavřeny. Množství kněží, seminaristů a řeholnic jsme přeložili na bezpečnější místa. Navzdory tomu katolická společenství nadále fungují a lidé nemají v úmyslu konvertovat k islámu,“ informoval Kaigama. Extremisté z Boko Haram náboženství svých obětí nerozlišují. Jejich kruté útoky, jako napadení školy v Mamudu či autobusového nádraží v metropoli Abuja, zasahují stejně křesťany jako muslimy. V souvislosti s mediální odezvou na útok extremistů v Paříži arcibiskup Kaigama ostře kritizoval Západ, že je zahleděn jen do vlastních starostí a tragédii Nigerijců ignoruje.
Násilí a únosy
Boko Haram je islamistická povstalecká skupina, od roku 2014 ji OSN eviduje na seznamu teroristických organizací.
Od roku 2010 skupina provedla sérii útoků proti křesťanům, cílem byly i kostely a farnosti. V posledních letech pak stále častěji útočí na veřejné cíle (školy, autobusová nádraží, administrativní budovy) a přepadá celá města.
Boko Haram stojí též za únosem tří stovek studentek z internátů vládních škol v loňském dubnu. Dívky byly prodány do otroctví a zavlečeny do zahraničí.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou