26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Německý prezident uctil řeholníky

13. 5. 2014

|
Tisk
|

Kromě setkání s představiteli církví v ČR si německý prezident Joachim Gauck našel minulý čas na návštěvu Terezína a uctění památky obětí holokaustu.

Vydání: 2014/20 Kampaň eurovoleb vrcholí, 13.5.2014, Autor: red

„Setkání s německým prezidentem Joachimem Gauckem navázalo na to předchozí v roce 2012. Nevítal jsem ho však nyní já, ale probošt vyšehradské kapituly Mons. Anton Otte, a nebylo to ve svatovítské katedrále, nýbrž v bazilice sv. Petra a Pavla na pražském Vyšehradě. Setkání mělo výrazně ekumenický charakter,“ popsal KT kardinál Dominik Duka své shledání s německým prezidentem. Celou jeho návštěvu pak český primas chápe jako důkaz toho, že „jsme dnes se svou společnou minulostí smířeni a že jsme si jako národy odpustily“.

Na Vyšehradě nechyběl ani synodní senior ČCE Joel Ruml. „Díky společné základně víry byla atmosféra setkání odlehčená s patrnou vděčností za to, že vztahy mezi oběma národy jsou nejlepší za poslední dlouhá desetiletí. Také díky úsilí církví z obou zemí se daří postupně zacelovat rány minulosti a nastavit novou úroveň vztahů,“ okomentoval návštěvu německého prezidenta Joel Ruml. Modlitba Páně pak zněla oběma jazyky. Společná procházka vedla na vyšehradský hřbitov ke hrobu Milady Horákové, k památníku kněží, řeholníků a řeholnic, obětem fašismu a komunismu a k hrobům Bedřicha Smetany a Antonína Dvořáka. Na každém místě prezident Gauck položil květiny.

Druhý den své návštěvy si německý prezident prohlédl Malou pevnost Terezín a uctil památku obětí holokaustu. Od prezidenta Miloše Zemana pak obdržel Řád bílého lva.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou