26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Nedělní účast 375 tisíc lidí

11. 2. 2020

|
Tisk
|

Katolická církev zveřejnila výsledek podzimní ankety mezi účastníky nedělních bohoslužeb. Podle ní na ně v Česku zavítá 375 tisíc lidí, pětinu z nich tvoří mladí lidé do 20 let.

Vydání: 2020/7 Nedělní účast 375 tisíc lidí, 11.2.2020, Autor: Tomáš Kutil


Zjištěná čísla odpovídají průzkumům veřejného mínění, jak uvádí Odbor církevních dat ČBK, který údaje zpracoval. Pět procent respondentů (v přepočtu tedy zhruba půl milionu lidí) totiž v průzkumech pravidelně udává, že chodí minimálně jednou týdně na bohoslužby – toto číslo zahrnuje i bohoslužby jiných církví a náboženství. Pokřtěných je v České republice podle aktuálního odhadu cca 43 % obyvatel. Ke katolické církvi se hlásí bezmála 30 % (STEM 2019). V neděli na katolické bohoslužby tak dochází osm procent ze všech pokřtěných – uvádí datový odbor ČBK.
Čtyřicet procent o Vánocích
O vánočních svátcích přijde do kostela podle průzkumů až 40 % obyvatel. Statistiky podle ČBK potvrzují celosvětový trend: osobní víra narůstá, ale ochota zapojovat se do života institucí obecně, nejen církve, je nízká.
„Na Moravě je pravidelná účast na bohoslužbách častější. Slouží se zde více mší, a tak je to pro lidi přirozenější. Na řadě míst se staví i nové kostely,“ říká P. Stanislav Přibyl, generální sekretář ČBK. Data o účastnících bohoslužeb sbírá katolická církev zhruba jednou za pět let. Nejvyšší zastoupení pokřtěných je ve věkových kategoriích 70 a více let (jde o předválečné ročníky, pro které byl křest samozřejmostí). Řada z těchto lidí by do kostela pravidelně chodila ráda, ale nemůže ze zdravotních důvodů nebo kvůli vzdálenosti. Zejména v některých oblastech v Čechách jsou obce vzdálené od kostela s nedělní bohoslužbou až 50 km nebo se zde slouží mše jen jednou za měsíc. Nezbývá pak než se spokojit s možností sledovat bohoslužby v televizi či rozhlase.
„Odhadujeme, že čtvrtina z pravidelných návštěvníků se nedostane do kostela každou neděli kvůli nemoci, práci či komplikovanému dojíždění,“ vysvětluje pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka. „I v minulosti bylo zvykem, že kdo měl cestu do kostela delší než hodinu chůze, neměl povinnost návštěvy nedělní mše svaté. V dnešní době je navíc možnost sledovat ji v přímém přenosu, za což jsme vděční,“ dodává.
Žen je mezi pravidelnými návštěvníky nedělní mše svaté 59 %. Největší skupinu tvoří ženy ve věku 65 až 79 let – ty tvoří pětinu ze všech pravidelných účastníků bohoslužeb. Nejvíce mužů je mezi mládeží ve věku 10 až 14 let. Na Moravě chodí pravidelně do kostela skoro dvakrát tolik lidí než v českých diecézích.
Na příští rok je v plánu po deseti letech opět pravidelné sčítání lidu v režii Českého statistického úřadu. Řeší se, zda v něm bude přítomna otázka na náboženské vyznání. Vládní předloha zákona s touto otázkou nepočítá, poslanci to ale nejspíš do normy zařadí, jak naznačilo jednání výboru pro veřejnou správu. Lidé by však údaj nadále vyplňovali nepovinně.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou