26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Nedejte na pomluvy, radí před volbami řeholníci

23. 1. 2018

|
Tisk
|

Do vrcholící prezidentské kampaně se zapojují i církve. Po katolických biskupech a zástupcích evangelické církve vydalo v pondělí společné prohlášení i na 15 řeholních představených.

Vydání: 2018/4 Papež v Amazonii: Jste naší pamětí, 23.1.2018, Autor: Tomáš Kutil

„Rozhodovat se máme na základě vystupování kandidátů, jejich názorů a na základě jejich dosavadního života. Buďme obezřetní k polopravdám a pomluvám,“ vyzývají voliče řeholní představení a pokračují konkrétně: „Pan Jiří Drahoš dává naději, že jako prezident vnese do naší společnosti důraz na skutečné obecné dobro postavené na pravdivosti a spravedlnosti a na úctě ke všem lidem, že bude prezidentem povzbuzujícím své spoluobčany k ušlechtilému jednání. Záleží jen na nás voličích, zda bude výsledkem voleb změna, kterou naše společnost potřebuje.“ Výzvu podepsali představení mužských i ženských řeholí včetně předsedy Konference vyšších představených mužských řeholí Prokopa Siostrzonka či exprovinciála dominikánů Benedikta Mohelníka. Je mezi nimi i želivský opat, provinciál kapucínů, augustiniánů či provinciální představená sester voršilek.
Celá Česká biskupská konference vyzývá k účasti ve volbách a modlitbám už od prvního kola voleb. Někteří biskupové nyní přidávají vlastní výzvy. „Nedejte na mnohé fámy a rádoby zaručené konspirační informace. Řiďte se spíše doporučením kandidáta, kterému jste důvěřovali a dali hlas v prvním kole,“ píše plzeňský biskup Tomáš Holub. „Na prezidentské standartě čteme nápis: Pravda vítězí. Vybírejme proto, prosím, hlavu státu podle toho, jak přistupuje k pravdě. Zda ji interpretuje pragmaticky jako pravdu svou, nebo jako pravdu, jež přesahuje zájmy konkrétních lidí a skupin, je platná z pohledu věčnosti,“ zdůrazňuje královéhradecký biskup Jan Vokál.
Vedení Českobratrské církve evangelické podpořilo Jiřího Drahoše. „Chceme prezidenta, který usiluje o slušnost a spravedlnost, zastává demokratické hodnoty a záleží mu na důstojnosti každého člověka. Přejeme si, aby naše země byla i v dalších letech součástí západního světa,“ zdůvodňují své rozhodnutí.
Pravda není prázdné slovo
Známý autor knih a biolog P. Marek Vácha na svém blogu na aktualne.cz upozornil, že podle něj není možné zastávat křesťanské hodnoty a volit přitom Miloše Zemana. „Pokud pro nás pravda, láska, zdvořilost a vzdělání ještě nejsou prázdná slova, ze dvou kandidátů, kteří jsou na výběr, zvolíme Jiřího Drahoše. Naprosto jednoznačně,“ píše P. Vácha.
Pomluvy o Jiřím Drahošovi rozšiřují v řetězových mailech a na internetu členové tzv. Byzantského katolického patriarchátu. K jejich působení se nyní vyjádřil arcibiskup Jan Graubner: „Jejich mnohé postoje nelze považovat za shodné s katolickou církví, ani za lidsky vyzrálé a rozumné. Katolická církev se od jejich aktivit distancuje,“ zdůrazňuje arcibiskup (celé prohlášení na str. 6 aktuálního KT).
Až do pátku je také možné se připojit k novéně za volbu prezidenta. Text modlitby lze nalézt i na webu cirkev.cz.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou