26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Nechat se proměnit na Mladifestu

9. 8. 2022

|
Tisk
|

„Na dovolenou do vlastního srdce“ pozval papež František účastníky letošního festivalu mládeže Mladifest na známém hercegovském poutním místě Medžugorji.

Vydání: 2022/33 Nanebevzetí a jeho oslavy, 9.8.2022, Autor: Alena Scheinostová


 
Tradiční akce, na kterou přijíždějí desetitisíce mladých lidí z celého světa, se konala první srpnový týden, festivalové dění zprostředkoval online deník Nedjelja.ba. Poselství Svatého otce přednesl první večer apoštolský vizitátor v Medžugorji, arcibiskup Aldo Cavalli. „Učte se ode mne a naleznete odpočinek,“ připomněl František Kristův výrok, který je mottem letošního 33. ročníku. „To vyžaduje pouť a důvěru a nedovoluje nám, abychom v životní tísni ochromeně a vylekaně ustrnuli na místě. Zní to jednoduše, ale v temných chvílích se mnohdy snadno obracíme do sebe. Právě z této osamělosti nás chce Ježíš vyvést,“ zdůraznil Svatý otec a dodal: „Jděte k němu s otevřeným srdcem, vezměte na sebe jeho jho a učte se od něho. Jděte k němu se vším, co nosíte v srdci. Pán vás zve, abyste se s ním vydali na dovolenou na to nejvýznamnější místo, kterým je vaše vlastní srdce,“ dodal František.
K programu Mladifestu vždy patří společná modlitba růžence, adorace Nejsvětější svátosti, mše sv. s katechezemi, svědectví, filmy nebo závěrečný jitřní výstup na horu Križevac se společnou liturgií a samozřejmě příležitost přijmout v této „zpovědnici světa“, jak se Medžugorji přezdívá, svátost smíření. Kromě asi 70 tisíc poutníků ze sedmi desítek zemí včetně několika stovek Čechů přicestovaly tentokrát i stovky kněží a biskupů. Mezi nimi byl také biskup zdejší mostarsko-duvenské diecéze Petar Palić – bylo to poprvé, co byl účastníkem Mladifestu i místní biskup.
Pod pláštěm Panny
Liturgii prvního večera vedl barcelonský arcibiskup, předseda Španělské biskupské konference kardinál Juan José Omella, v dalších dnech celebrovali např. P. Massimo Fusarelli OFM, který je od loňska novým generálním ministrem františkánů, nebo františkánští bratři z Medžugorje a dalších hercegovských komunit. Se svědectvím vystoupil mj. pomocný biskup ukrajinské charkovsko-záporožské diecéze Jan Sobilo. Polský duchovní, který v roce 2016 pomáhal koordinovat vatikánský program humanitární pomoci lidem zasaženým boji na východní Ukrajině „Pope for Ukraine“ (Papež pro Ukrajinu), nyní mluvil o Mariině ochraně i v nejtěžších dobách. „Vojáci, se kterými v poslední době často komunikuji, říkají, že v těch nejstrašnějších chvílích, kdy lidé ztrácejí naději, přichází pomoc z nebe. Uvědomují si, že modlitba, půst a plášť Neposkvrněné Panny Marie, který přes ně rozestře, je chrání před zraněním a smrtí,“ řekl mimo jiné ukrajinský biskup. Maria se při zjeveních v Medžugorji představila jako Královna míru.
Skrze Marii ke Kristu
V letošním programu nechybělo ani promítání duchovního filmu komunity Cenacolo – ta vznikla v roce 1983 jako jeden z plodů Medžugorje a pomáhá mladým lidem ze závislostí na drogách, alkoholu, hracích automatech či internetu. K iniciativám, které Medžugorje inspirovalo, patří dále např. hnutí Mary’s Meals bojující proti hladu. S jejich výpravou z Česka připutovala také brněnská alžbětinka Bohumila Bunová. „Medžugorje je pro mě srdeční záležitost, místo nabité Boží láskou. A tak se sem ráda vracím,“ přiblížila řeholnice KT. Na Mladifest přijela už pošesté a ve srovnání s tím loňským koronavirovým vnímá letošní ročník jako mnohem rušnější. „Bylo ale úžasné vidět tu všechno to nadšení a zápal. A není to žádný povrchní ‚mejdan‘: všechny přednášky a modlitby tu jdou opravdu do hloubky a já neznám jiné místo třeba v České republice, kde by mladí lidé mohli slyšet o všech těch důležitých životních tématech, jako se o nich mluví tady. A tady je navíc mají jako ‚na zlatém podnose‘,“ vyzdvihla sestra Bohumila.
Právě v Medžugorji se zrodila řada povolání ke kněžství, do řehole i do manželství a mnoho lidí se tu obrátilo. „Oceňuji, že ač je to místo spojené s Matkou Boží, je tu uprostřed všeho Bůh. Maria nikdy nestrhává pozornost na sebe, ale vždycky nás vede k Bohu,“ zdůraznila alžbětinka a dodala: „O tom toto místo svědčí tak silně, že se po každé návštěvě modlím, abych se sem zase mohla vrátit.“
A podobně mluvil při čtvrteční mši svaté místní biskup Petar Palić: „Až se vrátíte do svých domovů, rodin, škol a kolejí, na pracoviště, ať je vidět, že vaše setkání s Ježíšem Kristem proměnilo i vás,“ popřál poutníkům.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou