16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Nabídka i poptávka se vzájemně doplňují

26. 3. 2005

|
Tisk
|

Je poslední únorová neděle a na hraničním přechodu Folmava se v salonku jedné z místních restaurací spolu s novináři scházejí dva církevní představitelé z obou stran státní hranice. Plzeňský biskup František Radkovský a biskup partnerské řezenské diecéze Gerhard Ludwig Müller zde vydávají společné prohlášení, v němž odsuzují bující prostituci na česko–německých hranicích a vyzývají k boji proti ní.

Vydání: 2005/11 Najít si čas na Boha, 26.3.2005, Autor: Alena Ouředníková

Pohraniční šumavská obec Folmava už z dálky působí jako lunapark plný červených světel a lákajících nápisů. Už několik kilometrů před hranicemi lemují silnici ženy nabízející sexuální služby doslova za každého počasí – dokonce i ve více než desetistupňovém mrazu, který tu v těchto zimních měsících nezřídka je. Pohled, který se řidičům nabízí, přitom není pouze výsadou Folmavy. „Situace, jaká ohledně prostituce panuje v našem pohraničí, nás nemůže ponechat klidnými, ať už se nacházíme na kterékoli straně hranice. Česká strana poskytuje nabídku, z německé strany zase přichází poptávka, obojí se vzájemně podmiňuje,“ konstatoval plzeňský biskup František Radkovský.

Čísla, která na setkání uvedly zástupkyně domažlického Centra Jana, jsou burcující. „V pohraničí Plzeňského kraje se momentálně nachází kolem osmdesáti veřejných domů, přičemž jeden veřejný dům zaměstnává v průměru sedm prostitutek. Když budeme předpokládat, že každá z těchto žen obslouží denně asi čtyři zákazníky, dostaneme se k strašlivému výsledku,“ vypočítává Lucie Černá ze zmíněného centra, které už devět let působí na Domažlicku a bezplatně nabízí sociální, zdravotní i osobní poradenství a pomoc prostitutkám. „A to přitom nemluvíme o prostitutkách pouličních, kterých jsou další stovky,“ dodává Černá. Při představě, jak lavinovitě se pak může šířit nákaza pohlavními chorobami, mnohé zamrazí.

Zdaleka však nejde jen o aspekt zdravotní. Není tajemstvím, že zdaleka ne všechny poskytovatelky prodejného sexu si svou činnost zvolily dobrovolně, mnohé žijí přinuceny násilím či tíživou životní situací v otroctví pod nadvládou pasáků. Často se jedná o cizinky z chudších zemí. „Tady může hodně pomoci podaná ruka,“ říká ředitel Diecézní charity Plzeň Jiří Lodr a oceňuje tak činnost organizací jako Centrum Jana, mezinárodní La Strada či celorepublikový charitní projekt Magdala věnující se obětem obchodování s bílým masem.

Na další možnost, jak působit proti nedůstojnému kupčení s lidskou sexualitou, upozornil řezenský biskup Gerhard Ludwig Müller: „Je nutné zároveň důrazně u nás apelovat na potencionální zákazníky, aby si uvědomili, jak nelidské, nízké  a hloupé je kupovat si tuto ,lásku‘.“

Představitelé plzeňské i řezenské diecéze se na Folmavě shodli, že katolická církev na obou stranách hranice má důležitý úkol působit dlouhodobě v otázkách prostituce na celou veřejnost. „Existují dva směry boje proti prostituci: jednak posilovat morální vědomí lidí a jednak vyvíjet tlak prostřednictvím zákonů,“ konstatovali shodně biskupové Radkovský a Müller.

Kde hledat pomoc?

Projekt Magdala, Česká katolická charita
Vladislavova 12, 110 00
Praha 1
tel.: 296 243 342

Centrum Jana
U nemocnice 148, 334 01
Domažlice
tel.: 379 778 222

La Strada ČR
SOS tel. linka 222 717 171

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou